Kakva je sudbina poreskih dužnika?

Posle najve ministarstva finansija da bi država mogla da postane većinski vlasnik Simpa iz Vranja, B92 istražuje kakva je sudbina ostalih poreskih dužnika.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.07.2013.

16:02

Default images

Država je nedavno objavila 5 spiskova poreskih dužnika koji za poreze i doprinose duguju 354 milijarde dinara.

Drzavna kasa mora da se puni. Poreska uprava je od ministarstva finansija dobila zadatak da do kraja sprovode zakon bez izuzetaka i da u naplati poreza ne bude povlašćenih.

"Mi smo blokirali domove zdravlja, rehabilitacione centre, obdaništa, neke kliničke centre, komunalna preduzeća. Izlistali smo spisak dužnika i krenuli od najvišeg ka najnižem", kaže Rada Kostić iz Poreske uprave.

A najveći poreski dužnik je Simpo Vranje, čija matična kompanija duguje 4,76 milijardi dinara. Na spisku dužnika je i veliki broj javnih preduzeća i ustanova kojI su od interesa za državu i koje poreska uprava do sada nije blokirala.

Direktor poreske uprave i ministra finasija su rekli nema izuzetaka i prema svima isto. Ministra je rekao da ne zeli da zna koga blokiramo i da radimo do kraja. Poreska uprava nije centar za socijalni rad niti ustanova koja treb ada resava probleme koj aimaju ta preduzca. To mora da se resi na nivou vlade ili vise ministarstava. 3:34

Za ekonomskog analitičara Sašu Radulovića značajno je što je država prvi put priznala da je neselektivno krenula u naplatu dugovanja.

"Prvi test je u narednih nekoliko meseci i za svakog dužnika moramo da vidimo neki od koraka države. Ili se ide u stečaj ili u prinudnu naplatu ili u neku formu restrkturiranja gde se poverioci dogovore i konvertuju dugovanja u kapital. Nakon narednog izveštaja za svakog od ovih dužnika šta su uradili u prethodnom periodu. Da li je država ovo kadra da uradi? To ćemo videti u naredna tri meseca, do sada nije bila u stanju", kaže Radulović.

Na listI poreskih dužnika je 2.500 i firmi i preduzetnika. Među njima prvi put su izdvojeni oni kod kojih je dug naplativ. Firme u stečaju u restrukturiranju, one kojima je oduzet poreski broj i one kod kojih naplata trenutno nije moguća su na posebnim spiskovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: