Nikolić: Ponosim se Vojvodinom

Devedeset godina postojanja Novosadskog sajma govori o njegovom kvalitetu, i taj datum čini da se ponosi Vojvodinom, poručio predsednik Tomislav Nikolić

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

10:03

Default images

Na svečanosti povodom devet decenija postojanja Novosadskog sajma, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da devedeset godina postojanja te institucije govori o njenom kvalitetu i o vitalnosti srpskog naroda, koji je u stanju da, rame uz rame sa drugim evropskim narodima, razvija i neguje prave vrednosti.

Nikolić je poručio da ga taj značajan datum čini da se ponosi Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima.

"Devedeset godina postojanja jedne institucije, Novosadskog sajma, na ovim prostorima punim izazova, zaista mnogo govori o njenom kvalitetu i njenoj važnosti. Govori i o nama. O vitalnom i sposobnom narodu koji je u stanju da, rame uz rame sa drugim evropskim narodima, razvija i neguje prave, trajne vrednosti", rekao je Nikolić, koji je primio zlatnu plaketu Novosadskog sajma.

Predsednik Srbije je podsetio da je tokom svog postojanja, od prvih trgovačkih i zanatskih izložbi, pa sve do današnjih modernih manifestacija, ovaj sajam uspešno ispunjavao svoju misiju obezbeđujući privredi pristup inovacijama i najmodernijim svetskim tehnologijama, kao i pristup svetskom tržištu za plasman naših proizvoda.

"Međunarodni poljoprivredni sajam, kao najvažnija manifestacija Novosadskog sajma je istovremeno i najvažniji sajam te vrste u ovom delu Evrope. Nijedna ozbiljna svetska kompanija, bez obzira da li proizvodi mehanizaciju, mašine i opremu za agro-industrijski kompleks ili bilo koju drugu oblast poljoprivrede, ne može sebi da dozvoli da makar jednom godišnje ne dođe u Srbiju, u Novi Sad i ne izloži svoje proizvode", kaže predsednik Nikolić.

Prema njegovim rečima, svetska kriza i loše gazdovanje Srbijom značajno su u prethodnom periodu oslabili celu srpsku privredu, pa i poljoprivredu.

Hrana će biti važnija od nafte

Nikolić kaže da će uskoro hrana biti važnija od nafte.

"Naša Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal za čiji će razvoj baš Novosadski sajam odigrati značajnu ulogu. Mi smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da redefinišemo strateške ciljeve Srbije i da postavimo osnovu za njihovo ostvarivanje", naglasio je Nikolić.

Predsednik Nikolić je istakao da je u toku realizacija velikih projekata u oblasti putne infrastrukture, energetike, turizma i naravno poljoprivrede.

Nikolić je naglasio da se poljoprivrednicima mora obezbediti stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje, pristup znanju, pomoć adekvatnom poreskom politikom i pažljivo odmerenim subvencijama i podsticajima.

Prema njegovom mišljenju, sajam spaja pokidane veze i sastavlja narode.

Predsednik im je poželeo da steknu nove partnere i sklope dobre poslove, "a onaj ko bude uspešan na Novosadskom sajmu, može da bude uspešan bilo gde u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: