Najviše izvozimo u Nemačku

Srbija je u 2012. godini najveći izvoz, vredan 1,32 milijarde dolara, ostvarila na tržištu Nemačke, dok je najveći uvoz bio iz Rusije - 2,08 milijardi dolara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

12:09

Default images

Glavna izvozna tržišta, posle Nemačke, bila su Italija sa 1,2 milijarde dolara, Bosna i Hercegovina sa 1,08 milijardi, a slede Rumunija - 935,9 miliona i Ruska Federacija - 867,1 miliona.

Na strani uvoza glavni spoljnotrgovinski partneri su, posle Rusije, Nemačka sa 2,07 milijardi dolara i Italija sa 1,84 milijardi, zatim Kina - 1,39 milijardi i Mađarska - 936,9 miliona.

Više od polovine ukupne razmene, 58,1 odsto, ostvareno je sa zemljama članicama Evropske unije.

Drugi veliki partner Srbije jesu zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 1,32 milijarde dolara, pri čemu su najveće izvozne stavke bili poljoprivredni proizvodi, gvožđe i čelik.

Najveći suficit u razmeni sa zemljama pojedinačno ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, kao i sa Rumunijom i Slovačkom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, zbog uvoza mobilnih telefona i lap topova, kao i sa Rusijom, zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Sledi deficit sa Nemačkom, Italijom i Mađarskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: