Ko nema za luksuz, vozi polovnjaka

Srbija ima jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi, sa automobilima prosečno starijim od 15 godina, ali polovna vozila su i 2011. bila traženija od novih.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

00:46

Default images

Podatak da je lane registrovano čak 150.000 vozila više, iako je prodato samo 30.000 novih automobila, pokazuje da su polovnjaci opet na ceni.

"Nije čudo da je u strukturi novoregistrovanih vozila u prošloj godini najviše onih vrednosti do 5.000 evra, dakle polovnih automobila", kaže Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

On dodaje da se "sa prosečnom platom manjom od 400 evra, slabo prodaje i domaći 'punto klasik', koji može da se kupi maltene samo uz ličnu kartu i podržan još subvencijama". Računica na primeru kupovine automobila koji je među najprodavanijim uvoznim vozilima proteklih godina u Srbiji pokazuje da cena ovog automobila, koji se trenutno nudi "na akciji“ s četiri zimske gume, iznosi 7.990 evra. Ukoliko vozilo kupujete na kredit od sedam godina, na koliko se najčešće odlučuju kupci u Srbiji, mesečna rata je 116 evra. Na kraju će vas automobil koštati 9.360 evra.

Isti taj automobil, i to sa nešto boljim paketom opreme, u Nemačkoj proizveden u avgustu 2009. sa pređenih 50.000 km vlasnik procenjuje na 4.350 evra. Iznos carine i PDV na ovo vozilo "pegla“ se povratkom "merveštojera“, (poreza) na izlasku iz Nemačke, pa će vas uvoz ovakvog automobila, kada uračunate gorivo i koštati manje od 5.000 evra.

Srpski kupci polovnjaka prave i drugu računicu. Umesto da izdvoje oko 8.000 evra za vozilo niže klase, za taj novac kupuju polovno vozilo iz znatno više kategorije, staro 4-5 godina.

"Redovno održavanje novog vozila u ovlašćenom servisu dok traje garantni rok, a može biti i do sedam godina, jako je skupo, pa je i to jedan od razloga što narod pre kupuje polovne automobile", tvrdi jedan od prodavaca polovnjaka na beogradskoj pijaci Bubanj potok.

Tako je za vozilo uzeto za primer (7.990 evra) redovni servis skoro 190 evra, dok će vas za polovno, van garantnog roka koštati između 50 i 70 evra. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da vrednost novih vozila drastično pada (u petoj godini skoro 50 odsto). I to je jedan od razloga za kupovinu polovnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: