Zaposlenost na istorijskom minimumu

Broj zaposlenih u Srbiji tokom 2011. pao je za gotovo tri odsto i sada ih ima oko 1,76 miliona, što je istorijski minimum za našu zemlju.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2012.

07:11

Default images

To se navodi u pregledu ekonomija zemalja kandidata i pretkandidata za članstvo u EU, koji objavljuje Evropska komisija.

Stopa nezaposlenosti je gotovo 23 odsto, a neto plate realno su bile veće tek 0,3 odsto nego u 2010. godini.

Srbija je u poslednjem kvartalu uspela da održi brzinu ekonomskih aktivnosti pa je ostvaren privredni rast od 1,9 odsto, ali kako je industrijska proizvodnja od polovine godine počela značajnije da slabi, ekonomski rast održao je energičan oporavak građevinske aktivnosti u drugih šest meseci do čega je došlo prvi put još od 2009. godine.

Rast Srbije bio je zasnovan na izvozu dok je impuls domaće tražnje bio ograničen zbog manjih investicija i slabe privatne potrošnje. Promet u maloprodaji tako je zaključno sa novembrom bio skoro 17 odsto niži u odnosu na isti period 2010.

EK očekuje da će nastavak liberalizacije tržišta i cena pomoći sputavanju inflatornih očekivanja. Aktivnost banaka ocenjena je kao relativno skromna. Nivo loših kredita premašio je 19 odsto ukupnih pozajmica po čemu smo treći, iza Islanda i Crne Gore. Spoljni dug od 24 milijarde evra ocenjen je kao relativno stabilan iako iznosi 75 odsto BDP.

Na kraju se konstatuje da je nivo javnog duga verovatno premašio 45 odsto BDP, a Vlada i dalje emituje obveznice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: