Srbija

Subota, 26.11.2011.

11:38

Srbija lider u "odlivu mozgova"

Po broju visokoobrazovanih Srbija je na evropskom začelju, istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

Izvor: B92

Default images

Iako je odlaskom naučnika, istraživača, inženjera, lekara i drugih mladih i visokokvalifikovanih gubitak zemlje ogroman, država ih u praksi slabo motiviše da se vrate, a one koji su to učinili sve teže uspeva da zadrži.

Ekonomska nesigurnost i nezaposlenost glavne su prepreke. Ni master diploma Univerziteta u Nišu, ni kvalifikacije sa Univerziteta u Kembridžu, ni radno iskustvo stečeno pre odlaska iz zemlje kao ni stručna praksa iz inostranstva nisu pomogli Dragani Mančić da se zaposli.

Jedna je od retkih koji su se i pored uspešne karijere u inostranstvu vratili u svoj rodni grad i više od godinu dana ne može da se zaposli.

"Zašto sam bila dobra svetskim naftnim kompanijama u Kuvajtu. Radila sam za kuvajtsku nacionalnu naftnu kompaniju i Ševron. Zašto sam bila dobra za međunarodne univerzitete? Radila sam na australijskom koledžu i na Kipru , britanskom savetu u Kuvajtu a nisam dovoljno dobra ni zajedno radno mesto ovde u Srbiji. Tako da je osećaj grozan", kaže Dragana.

Iako još uvek nema relevantnu evidenciju o broju mladih i školovanih koji su proteklih godina napustili zemlju, uporno ih poziva da se vrate. Ne zna se ni tačan broj obrazovanih koji su se vratili niti broj onih koji su u Srbiji uspeli da nađu posao u struci.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanj U Srbiji ima više od 650.000 nezaposlenih, među kojima 202.000 starosti do 30 godina. Čak 20.000 mladih nezaposlenih ima fakultetsku diplomu.

Državna strategija predviđa umesto školovanja onih koji reprodukuju naučeno iz knjiga podsticanje onih koji će umeti da rešavaju probleme.
"Takvi osposobljeni da rešavaju društvane, tehničke, priorodne probleme su potrebni društvu kao hleb i da se onda tako ubacujući i u javni sektor i privatni sektor te nove ali sposobne kadrove onda krećemo mnogo brže napred", kaže Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete.

"Da li situacija danas takva? Nije. Mnogi na studije gledaju kao na priliku da završavajući studije i uz neku vezu koju imaju zapsole se u javnom sektoru i da se drže krilatice koja je važila za prethodnu jugoslaviju- Radio, ne radio svira ti radio. Ali to vreme je svugde iza nas", navodi Mitrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: