"Pljušte" žalbe zbog loše obuće

I pored relativno visokih cena, građani se sve češće žale inspekciji na loš kvalitet zimske obuće. Samo oznaka „riker“ garantuje nepromočivost.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

10:31

Default images

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača, problem kupaca nastaje kada se obuća ishaba već posle nekoliko nošenja, a većina ih je uglavnom nezadovoljna jer ne može da kupi cipele koje ne propuštaju vodu po pristupačnim cenama.

Čizma glavu čuva, ali kvalitet kroji cenu. Od 3.500 do 4.500 dinara treba najčešće izdvojiti za par dubokih cipela, dok su čizme nešto skuplje. U kineskim tržnim centrima cene cipela se kreću od hiljadu do dve hiljade dinara, ali nevolja je u tome što ne traju dugo, bez obzira na to da li su namenjene za toplo ili kišno vreme.

"U našoj radnji prodaje se kožna italijanska obuća, odličnog kvaliteta. Iako cipele za zimu koštaju od 34.900 do 38.900, naši kupci su zadovoljni, jer su tople i kvalitetne", kaže prodavačica iz radnje „Grafiti“.

Građani koji nisu spremni da celu platu izdvoje za obuću obilaze radnje u nadi da će se obuti po nižim cenama, ali insistiraju na tome da na deklaraciji piše da su cipele za kišu i sneg. Tako se u „Jeni“ radnjama može pazariti obuća od 4.990 do 8.700 dinara raznih proizvođača sa oznakom „riker“, koja, prema rečima trgovaca, znači da zasigurno ne propušta vodu. Kupci, ipak, u to nisu sigurni.

I u „Urban šopu“ trgovci ne mogu „dokumentom“ da garantuju da obuća neće propustiti vodu. Cena kožnih čizama i čizama od prevrnute kože u ovoj radnji se kreće od 9.590 do 14.990 dinara.

Iako su građani spremni da izdvoje veliku količinu novca kako bi „preživeli“ zimu, sve su češće glavobolje zbog kvaliteta obuće. Često posle pritužbi kupci dobiju nove modele, ali takođe lošeg kvaliteta.

U Ministarstvu trgovine ističu da u takvim situacijama potrošač ima mogućnost izbora - popravku ili zamenu za novi par obuće. A ukoliko to nije moguće, onda ima pravo na raskid ugovora, odnosno vraćanje novca.

"Kada kupac dobije novi par obuće, ali se ona ponovo odlepi ili se rasparaju šavovi, na primer na patikama, ima pravo na raskid ugovora i vraćanje novca, s obzirom na to da je već pokušao da svoje pravo ostvari popravkom ili zamenom", tvrde u Sektoru za trgovinu, usluge, cene i zaštitu potrošača pri Tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: