Matica srpska traži dvorac Fantast?

Matica srpska će na osnovu Zakona o vraćanju imovine izmedju ostalog tražiti da joj se vrati dvorac Fantast pored Bečeja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

10:24

Default images

Ta dvorac Matici Srpskoj svojevremeno je poklonio srpski veleposednik Bogdan Dunđerski (1862-1943).

U vlasništvu Matice srpske bili su i mnogi stanovi, kao i 342 jutra kvalitetnih bečejskih oranica, piše današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Generalni sekretar Matice srpske Dušan Nikolić rekao je da je ta ustanova ranije popisala svoju imovinu koja je nacionalizovana i da formirala grupu stručnjaka koja se bavi potraživanjem i daljom sudbinom te imovine. Lista tih nekretnina biće uskoro predočena javnosti, kazao je Nikolić.

Objasnio je da je planirano da bi u Fantastu trebalo da bude regionalni obrazovni centar Poljoprivrednog fakulteta za bioproizvodnju, i za školovanje doktoranata.

Hotel u tom dvorcu bi i dalje radio, povremeno kao smeštaj za strane i domaće doktorante, naveo je Nikolić.

Ukoliko imovina bude vraćena, Matica srpska će biti ne samo najstarija domaća kulturno-naučna ustanova, nego i najbogatija, piše Mađar so.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: