Petrović: Dug još nije alarmantan

Rast javnog duga Srbije u septembru ove godine na 14,75 milijardi evra, odnosno 44,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za sada nije alarmatan.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 19.10.2011.

15:08

Default images

To je ocenio predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i upozorio da bi situacija mogla da bude alarmantna ako budžetski deficit ne bude smanjen u 2012. godini.

"Rast javnog duga za oko milijardu evra bio je očekivan zbog zaduženje države prodajom evroobveznica u vrednosti milijardu dolara, i dodatnih pozajmica na domaćem finansijskom tržištu", rekao je Petrović. Petrović je istakao da je javni dug u septembru "iskočio" jer su formirane rezerve iz kojih će biti finansiran budžetski deficit i otplata ranijih kredita.

"Važno je da nove pozajmice države nisu otišle u potrošnju, već su depoziti iz kojih će se do sredine 2012. godine finansirati budžetski deficit i otplaćivati obaveze", rekao je Petrović.

"Rizik da predviđanja o smanjenju učešća javnog duga u BDP-u ne budu ostvarena postoji ako budžetom za 2012. godinu ne bude planirano smanjenje deficita na 3,9 odsto BDP-a", upozorio je Petrović.

Kako je podsetio, obaveza države prema sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom je da dogodine bude smanjen budžetski deficit, koji je u 2011. godini rebalansom povećan sa 4,1 na 4,5 odsto BDP-a.

Unutrašnji javni dug Srbije na kraju septembra iznosio je 5,65 milijardi, spoljni 6,98 milijardi, dok su indirektne obaveze države 2,12 milijardi evra. Na kraju 2010. godine javni dug Srbije iznosio je 12,16 milijardi evra i imao je udeo od 42,9 odsto u BDP-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: