Mrkonjić: Do Horgoša može 120km/h

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić kaže da će na Koridoru 10 do kraja 2011. biti završeno 180 kilometra auto-puta, a da će ceo Koridor biti gotov do 2013.

Srbija

Izvor: Tanjug, Novosti

Nedelja, 09.10.2011.

13:37

Default images

Kako bi se ispunio obećani rok, Mrkonjić je najavio da će za sve ostale deonice biti raspisan tender sa rokom od oko dve godine.

"Ceo severni krak Koridora 10, u dužini od od 141 kilometar, od mosta kod Beške do Horgoša već je završen i iz Beograda se sada do Horgoša stiže za nepunih sat i po, ukoliko se vozi brzinom od 120 kilometara na sat", kazao je ministar Mrkonjić. Intenzivni radovi se odvijaju na obilaznici oko Beograda i trenutno su najaktuelniji radovi na potezu Dobanovci-Batajnica, a na drugoj strani, na delu obilaznice od Bubanj potoka ka Orlovači završavaju se radovi na tunelu Straževica i drugim objektima u blizini.

Za sve deonice na obilaznici tenderi su završeni i trenutno na izgradnji saobraćajnica oko prestonice rade i domaća i strana precuzeća, podsetio je ministar navodeći da jednu deonicu radi građevinsko preduzeće "Ratko Mitrović", drugu radi Primorje iz Hrvatske, treću takođe "Ratko Mitrović" i austrijski PORR.

Na istočnom delu Koridora 10, završen je tender za deonicu od Proseka do Crvene reke u dužini od 22 km, a ovih dana treba da budu izabrani izvođači radova. Sledi deonica od Crvene reke do Čiflika, na kome je grčki Aktor upravo otvorio gradilište, naveo je Mrkonjić.

Ostala je samo deonica oko Pirota u dužini od 22 km, za koju još nije raspisan tender.

Od Pirota do Dimitrovgrada radove izvodi Alpina i taj posao je u punom jeku, kazao je Mrkonjić koji je podsetio da je rok za završetak radova april 2012. godine.
Na južnom delu Koridora 10, dve deonice koje finansira Svetska banka, od Grabovnice do Grdelice, u dužini od 5,5 do sest km i od Vladičinog Hana do Neredovca u dužini od 20 km treba da grade dve grčke firme, podsetio je Mrkonjić.

Deonicu od Neredovca do Levosoja, koja se finansira iz Helenik plana za Balkan, takođe grade grčke firme, pa je ostalo samo da bude pripremljen tender za deonicu kroz Grdeličku klisuru od 24 km, naveo je Mrkonjić. Ostali radovi na Koridoru 10 idu prema dinamici koja je zacrtana.

Već završeni konkursi za izgradnju 100 km auto-puta, a samo na oko 50 km još nisu završene tenderske procedure, rekao je Mrkonjić i najavio da će u oba slučaja biti raspisani do kraja godine.

"To su dva tendera: jedan je obilaznica oko Pirota u dužini od oko 22 kilometra i drugi je za izgradnju deonice kroz Grdeličku klisuru, negde oko 24 kilometra", precizirao je Mrkonjić koji je naveo da je ukupna vrednost radova 350 miliona evra.

Stranci bi da grade Koridor 11

Ministar Milutin Mrkonjić je najavio i otvaranje još dva gradilišta na drumskom Koridoru 11 ukupne dužine oko 50 kilometara, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga
"Srbija će do kraja godine otvoriti još dva gradilišta na drumskom Koridoru 11", najavio je Mrkonjić.

Reč je delovima autoputa Beograd - južni Jadran, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine oko 50 kilometara. Procenjena vrednost radova je, kako tvrdi ministar, od 170 do 190 miliona evra.

"Još nismo odlučili hoće li se realizacija ovih projekata odvijati na osnovu međudržavnih ugovora, kao što je to urađeno za most Zemun - Borča, ili ćemo raspisati tender", ističe Mrkonjić.

On kaže da su "u toku pregovori sa zainteresovanim izvođačima iz Azerbejdžana, Kine i Turske i očekujemo rezultate do kraja oktobra. Takođe, i srpska operativa je zainteresovana za ovaj posao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: