Rad na određeno ubuduće tri godine

Međunarodni monetarni fond traži izmenu našeg Zakona o radu u smislu da se produži mogućnost upošljavanja radnika na određeno vreme sa jedne na tri godine.

Srbija

Izvor: Politika, Press

Petak, 16.09.2011.

00:05

Default images

MMF smatra da se ovom merom motiviše zapošljavanje u vreme krize, jer povećava mogućnosti poslodavaca, kaže ministar rada Rasim Ljajić.

On navodi da bi o tome krajem oktobra trebalo da raspravlja Socijalno-ekonomski savet, sastavljen od poslodavaca i sindikata, i dodaje da neće biti izmena, bez obzira što to traži MMF, ako ne budemo imali opštu saglasnost

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović tvrdi da oni svakako neće prihvatiti ideju MMF-a o produžavanju ugovora na određeno. "Kada je u pitanju produženje ugovora na određeno, apsolutno smo protiv. Jer, ako nekoga tri godine držite na određeno, on ne može da dođe do kredita, ne može da kupi stan ili auto, a teško može i da planira porodicu", kaže Orbović.

On naglašava da je "to ubistvo za mlade ljude koji ionako ne mogu da dobiju stalno zaposlenje. To znači da će se agonija u kojoj ne znaju na čemu su sa godinu dana produžiti na tri godine".

"Ti ljudi neće imati nikakvu perspektivu", kaže on i dodaje da je "uostalom, godinu dana dovoljno da poslodavac proceni da li mu radnik odgovara ili ne. Ili im možda u ovoj zemlji za tako nešto treba 20 godina“.

U Uniji poslodavaca Srbije, sa druge strane, kažu da po pitanju rada na određeno vreme imaju "neutralan stav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: