Šutanovac: Vojsci treba više para

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kaže da je vojni budžet Srbije potpuno nesrazmeran jer se previše novca izdvaja za plate i penzije a premalo za opremu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

12:41

Default images

Šutanovac je u intervjuu za britanski magazin "Džejns difens vikli" naveo da trećina od godišnjeg budžeta koji iznosi 71,8 milijardi dinara (1,02 milijardi dolara) odlazi na vojne penzije, trećina na plate, dok se ostatak izdvaja za operacije i opremu.

"Poslednja trećina mora se povećati u procentualnom udelu ukupnog budžeta. To ne bi bio problem da smo nabavili novu opremu u poslednjih pet godina, ali smo, recimo, novi avion podslednji put kupili 1987. godine. Sada je bolje kupiti novi i biti miran sledećih pet ili 10 godina nego zadržavati staru opremu koja će biti u sve gorem stanju", rekao je Šutanovac. Šutanovac je rekao da je najhitnija nabavka višenamenskih borbenih aviona, novog sistema vazdušne odbrane i novih oklopnih vozila.

Iako je Beograd kontaktirao nekoliko proizvođača borbenih aviona, Šutanovac je naveo da tender neće biti raspisan pre 2012. godine, piše "Džejns difens".

"Kao i u drugim zemljama, to nije samo pitanje cene", naveo je Šutanovac, i objasio da je prilikom kupovine lovaca potrebno uzeti sve što je neophodno, od opreme i obezbeđivanja obuke pilota do hangara i rezervnih delova.

Sada ne mogu da kažem kakva će biti konačna odluka, ali održano je nekoliko prezentacija i moramo biti realni i videti šta nam je potrebno za naš vazdušni prostor i šta može biti kompatibilno sa našim susedima.

Ministar odbrane Srbije je podsetio da je vojni budžet Srbije od 2008. godine smanjen za 175 miliona evra, ali da će kraj obavezne regutacije i potpune profesionalizacije vojske na kraju dovesti do promene strukture troškova, pa će ušteđeni novac biti uložen u opremu i investicije.

Iako nije verovatno povećanje vojnog budžeta u narednim godinama, uštede dobijene restrukturiranjem vojske i u drugim oblastima vodiće ka zdravijem trošenju novca, dodao je Šutanovac.

"Ne mislim da će budžet biti povećan, mislim da će biti stabilizovan, a verujem da će se stabilizovati i ekonomija Srbije. Sada za vojsku izdvajamo 1,41 bruto domaćeg proizvoda, a cilj je dva posto, mada bi i 1,5 ili 1,6 već bilo mnogo bolje", rekao je Šutanovac.
Istakao je da u novac iz vojnog budžeta i dalje "curi" i kao primer naveo da postoji 10 kasarni, a mogle bi da budu dve, i dodao da se na svakom sastanku govori o uštedi energije i ulaganju u operativne stvari.

Šutanovac je rekao da je vojni izvoz jedan od načina za povećanje odbrambenog budžeta i jačanje privrede i da je to oblast u kojoj je Srbija pokušala da oživi posao započet u vreme bivše Jugoslavije.

List podseća da su ključni proizvodi Srbije u oblasti vojne industrije municija i malokalibarsko naoružanje, školski avion "Lasta 95", haubica kalibra 155 milimetara "Nora" i borbeno oklopno vozilo "Lazar".

Šutanovac je rekao da očekuje manje posla tokom ove i sledeće godine u poređenju sa prethodnim godinama, ali da veruje da bi odbrambena industrija mogla da izvrši "proboj" na tržištima podsaharske Afrike i Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: