Vlada: RTB Bor će biti uspešan

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan reorganizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor sa ciljem da se to preduzeće osposobi za samostalno poslovanje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.06.2011.

15:44

Default images

Cilj reorganizacije je finasijski „zdravo" preduzeće, koje će biti sposobno da u budućnosti samostalno posluje", navodi Ministarstvo ekonomije.

"Polazne osnove za sprovođenje reorganizacije u stečaju su neograničena solidarna odgovornost svih preduzeća iz Grupe, istovremenost postupka i komplementarnost unapred pripremljenog plana reorganizacije za četiri preduzeća u sastavu RTB-a: "Rudarski basen Bor", "Rudnik bakra Bor", "Rudnik bakra Majdanpek i "Topionica i rafinacija".

U reorganizaciji bi se, takođe, trebala sprovesti "konverzija potraživanja države, državnih poverilaca i dela potraživanja komercijalnih poverilaca u kapital, delimično izmirenje komercijalnih poverioca kroz reprogram duga, koji će biti u skladu sa planom poslovanja društva a koje će biti formirano u postupku reorganizacije spajanjem uz osnivanje pomenuta četiri preduzeća".

"Država formira radne grupe koje će se operativno baviti aktivnostima sa ciljem učestvovanja u pripremi i sprovođenju reorganizacije, a preduzeće je i dalje u restrukturiranju", ističu u tom ministarstvu.
RTB Bor, inače, od početka godine beleži solidne poslovne rezultate.

U majdanpečkom i borskim rudnicima od početka godine do maja meseca ove godine iskopano je 3,87 miliona tona rude iz koje je izvučeno 9.225 tona bakra u koncentratu. Za četiri meseca uklonjeno je i čak 7,7 miliona tona okrrivke, što je dva i po puta više nego lane, objavljeno je na sajtu tog preduzeća. Ukupne iskopine su 11,5 miliona tona, a to je naspram prošlogodišnjih 6,2 miliona tona bolje za 85 odsto.

Učinak „na bakru“ je, s druge strane, popravljen za 22 procenta, odnosno „jači“ je za 1.677 tona. Najveći pomak u odnosu na lanjske rezultate napravili su Rudnici bakra u Boru sa proizvodnjom bakra i rude većom za 25 procenata.

Od januara do kraja aprila sklonjeno je preko pet miliona tona jalovine, dok je, poređenja radi, u istom razdoblju lane skinuto tek 1,35 miliona tona. Za četiri meseca sa borskih rudokopa otkopano je 2,85 miliona tona rude, a iz nje je izvučeno 7.250 tona bakra.

Učinak Majdanpečana u istom periodu bolji je, takođe, u svim segmentima u odnosu na prošlogodišnji.Za 40 odsto „teže“ su ukupne iskopine, a za 36 procenata popravljen je i rezultat „na rudi“.

Povećanje rudarske proizvodnje reflektovalo se i na stabilnost proizvodnje u metalurškim postrojenjima, pa je za četiri meseca ove godine u pogonima Topionice i rafinacije prerađeno 53.329 tona suvog koncentrata, a proizvedeno, isključivo iz domaćih sirovina, 9.450 tona elektrolitnog bakra.

Poređenja radi, minule godine je u istom periodu prerada suvog koncentrata bila slabija za 10.000 tona, pa je, samim tim, tada dobijeno tri hiljade tona katoda manje, objavljeno je na sajtu RTB Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: