Jelašić CEO Erste banke u Mađarskoj

Radovan Jelašić za nešto više od godinu dana koliko nije guverner NBS, promenio je dva radna mesta.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.05.2011.

15:40

Default images

Bivši prvi čovek srpske centralne banke trenutno radi bankarskoj grupaciji Unikredit, a od 1. juna će biti na čelu Erste banke u Mađarskoj, najavila je Erste grupa.

Kako se ističe u saopštenju, Jelašić (43) će, nakon odobrenja odgovarajućih mađarskih organa, biti imenovan za izvršnog direktora (CEO) i predsedavajućeg Borda direktora Erste banke Mađarska.

Na tom mestu Jelašić će naslediti Edit Pap (Edith Papp), koja se, kako se navodi, "odlučila za nove poslovne izazove, te je stoga najavila da se povlači 31. maja".

Jelašić je bio na poziciji guvernera NBS između 2004. i 2010. godine, a pre toga i na mestu viceguvernera, počev od 2000. godine. Po odlasku iz srpske centralne banke radi u Unikredit banci u Beču.

"Radovan Jelašić je visoko cenjen bankar koji je temeljno upoznat sa zemljama srednje i istočne Evrope i u čijem je bogatom profesionalnom iskustvu zabeleženo angažovanje na visokim pozicijama u poslovnim bankama kao i rukovodeće iskustvo u državnim finansijskim institucijama", rekao je predsednik Nadzornog odbora Erste banke u Mađarskoj Manfred Vimer.

"Jelašić je rođen u Mađarskoj, što je dodatna prednost za novu ulogu direktora Erste banke u Mađarskoj. Oduševljen sam što je odlučio da nam se pridruži i radujem se bliskoj saradnji sa njim ", rekao je Vimer.

Kako navodi Erste banka, Jelašić je na poziciji guvernera NBS igrao važnu ulogu u konsolidaciji bankarskog sektora i sektora osiguranja u Srbiji, jačanju regulatornog i nadzornog okvira i predstavljanju Srbije u ključnim pregovorima sa medjunarodnim finansijskim institucijama.

Kao viceguverner, bio je član Upravnog odbora Agencije za rehabilitaciju banaka, gde je pomogao reorganizaciju bankarskog sistema i pokretanje privatizacije nekoliko velikih banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: