Podela akcija Telekoma za 2 meseca

Podela akcija Telekoma Srbija predstavljaće "privatizaciju u malom" a ceo postupak pripreme trebalo bi da bude okončan za dva meseca, kaže Vladislav Cvetković.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

18:22

Default images

Direktor Agencije za privatizaciju je naveo da će ceo taj postupak sprovoditi Agencija, u saradnji sa drugim institucijama i ministarstvima, a pre svega sa Telekomom Srbija.

Posle neuspelog tendera za prodaju "Telekoma Srbija" sledi podela besplatnih akcija na koje polaže pravo 4,8 miliona građana, rekao je Cvetković i podsetio da je izmenama Zakona o besplatnoj podeli akcija omogućeno da besplatne akcije budu podeljene i pre privatizacije preduzeća.
Cvetković je podsetio da je svojevremeno Vlada Srbije donela odluku da se sačeka sa podelom tih akcija jer bi se prodajom većinskog paketa postigla bolja cena i za državu i za građane.

"Kako se to nije dogodilo nama predstoji jedna privatizacija u malom. Sada će tu privilegiju da Telekom zovu svojim imati 4,8 miliona građana i zaposleni u Telekomu koji, takođe, imaju pravo na akcije``, rekao je direktor Agencije za privatizaciju.

Cvetković je podsetio da je reč o paketu od oko 22 odsto akcija koji će praktično preći u vlasništvo fizičkih lica.

"Ono što prvo treba da se desi je da se na upravljačkim organima Telekoma donese odluka kojom će se promeniti nominalna vrednost pojedinačne akcije koja sada iznosi 10.000 dinara", kazao je Cvetković.

On je napomenuo da je na "Telekomu" i državi da izvrši nominalizaciju akcija.

Po Cvetkoviću, tehnički je povoljnije da se se nominalna vrednost akcija spusti na 500 dinara, što je zakonski minimum, jer će se time omogućiti da se podeli veći broj pojedinačnih akcija.

"Tako će svaki građanin dobiti veći broj akcija koje će imati pojedinačno manju nominalnu vrednost, ali će im se na taj način omogućiti da neke akcije prodaju a druge zadrže", kazao je Cvetković.

On je dodao i da ostaje da se tek odluči da li će biti uknjižena nova procena "Telekoma" od 2,4 milijarde evra za 100 odsto kapitala i na osnovu nje određivati nominalna vrednost akcija ili će ostati na snazi knjigovodstvena vrednost, koja je sada oko milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: