Čeka se Putinovo “da”, cena nevažna

Srbija očekuje da će Vladimir Putin tokom predstojeće posete odobriti kredit za Železnicu od 800 miliona dolara, iako ne zna cenu ni uslove otplate.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

13:40

Default images

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izrazio je očekivanje da će premijer Rusije Vladimir Putin tokom posete Beogradu 23. marta dati "zeleno svetlo" za odobravanje ruskog kredita od 800 miliona dolara za realizaciju projekata srpske železnice.

Ćirović je rekao da bi po dobijanju Putinove podrške već početkom aprila mogli da se nastave pregovori o tom aranžmanu podsetivši da novac treba da bude uložen u završetak pruge Valjevo-Loznica, obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju i završetak izgradnje Beogradskog železničkog čvora. "Putinova poseta je velika stvar za Srbiju i realizaciju čitavog niza projekata koje imamo sa Ruskom Federacijom imaće politički i privredno-ekonomski značaj", kazao je on istakavši da će se tom prilikom sigurno razgovarati i o tom kreditu.

Ostala su otvorena finansijska pitanja i na sastancima koji će uslediti posle Putinove posete očekuje se da ruska strana bude mnogo preciznija i da se izjasni o ceni kredita, ali i učešću srpskih i ruskih izvođača, navodi Ćirović.

"Bilo je raznih spekulacija u javnosti da se od toga (kredita) odustaje zato što je suviše skup i pošto sam te pregovore vodio od početka reći ću vam da još uvek ne postoji jasna finansijska ponuda, tako da u ovom trenutku ne možemo da razgovaramo o tome da li je kredit skup ili jeftin", istakao je on.

"Neosporno je da će Rusi biti glavni izvođači. Ono što je nama bitno i zašta se borimo jeste da u tim projektima bude što veće učešće domaćih firmi, ali i pitanje avansa", dodao je Ćirović.

Srbija se, kako je rekao, obavezala da će u prvoj polovini 2011. završiti projektno-predračunsku dokumentaciju za predložene projekte i na tome Saobraćajni institut CIP ubrzano radi, uz podršku Železnica Srbije i resornog ministarstva.

"Očekujemo da će pomenuti projekti biti gotovi jedan po jedan i da će čitava projektno-predračunska dokumentacija biti završena u toku prve polovine godine i tom dinamikom ćemo je dostavljati ruskoj strani", kazao je Ćirović.

On je rekao da nije predviđena obaveza Srbije da se kredit povuče odjednom i da još nije razgovarano o tome da li bi povlačenje u delovima poskupelo taj finansijski aranžman.

Za prugu Valjevo - Loznica u dužini od 68, 1 kilometar CIP je uradio projekte za 19 tunela dužine 9.759 metara i projekte za 69 mostova dužine 3.977 metara. Na toj pruzi, na kojoj su radovi prekinuti 2000. godine, svi tuneli su ili potpuno završeni ili probijeni, a izgrađena je i većina mostova.

Beogradski železnicki čvor rekonstruiše se i gradi više od 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: