Dušanu Petroviću trgovina i agrar

Premijer Mirko Cvetković objavio je spisak kandidata rekonstruisane vlade, a ključne ekonomske resore vodiće Predrag Marković, Dušan Petrović i Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 08.03.2011.

11:39

Default images

Stranka G17 plus je predložila da Predrag Marković bude ministar kulture, informisanje i informaciono društvo, dok će dosadašnji državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić biti novi ministar u tom resoru.

Istovremeno, potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović vodiće novoformirano ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Stranka G17 plus je Vericu Kalanović predložila za potpredsednicu Vlade Srbije. Kalanovićeva je bila ministarka za Nacionalni investicioni plan, a podnela je ostavku 14. februara, kada je dužnosti ministra razrešen Mlađan Dinkić. Ministarstvo za NIP je, inače, ukinuto.

Novi član vlade će biti i Zoran Stanković koji će preuzeti Ministarstvo zdravlja.

Petrović: Posle pravde - poljoprivreda i trgovina

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, u izvršnu vlast se vraća nakon trogodišnjeg odsustvovanja iz državne uprave.

Dušan Petrović, koji je bio ministar pravde od maja 2007. do jula 2008. godine, u protekle tri godine bavio se stranačkom infrastrukturom, kao zamenik predsednika DS.

Za poslanika Skupštine Srbije izabran je 2003. i 2007. godine, a u parlamentu je bio predsednik poslaničkog kluba DS, a 4. maja 2004. izabran je i za potpredsednika parlamenta.

Petrović je u više navrata biran za potpredsednika Demokratske stranke, poslednji put na Izbornoj skupštini stranke u decembru prošle godine.

Rođen je 8. septembra 1966. godine u Šapcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.
(foto: kurir-info)
Pravni fakultet je završio u Beogradu, od 1992. do 2000. bavio se advokaturom, a potom četiri godine bio predsednik Skupštine opštine Šabac. U to vreme je bio i poslanik Veća građana Skupštine SRJ.

Marković - osnivač G17 plus

Predrag Marković jedan je od osnivača G17 plus, a na funkciji predsednika Skupštine Srbije bio je od marta 2004. do februara 2007. godine.

Marković će biti na čelu ministarstva koje, u sklopu rekonstrukcije vlade, nastaje spajanjem Ministarstva kulture i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, koji je vodila Jasna Matić.

Po odlasku sa funkcije predsednika parlamenta do prošle godine nije učestvovao u javnom životu, a u aprilu 2010. vratio se u politički život kao jedan od inicijatora i autor Programa političke unije Ujedinjeni regioni Srbije. Srbiji su, 17. avgusta 2004. godine, na njegov predlog i njegovim potpisom, vraćeni grb, zastava i himna, a 5. juna 2006. ona je preuzela nadležnosti od državne zajednice SCG i postala samostalna država.

Ćirić novi Dinkić

Kandidat za ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić od 2008. godine obavlja funkciju državnog sekretara u tom ministarstvu, a na čelu ministarstva naslediće Mlađana Dinkića, koji je 15. februara podneo ostavku.

Ćirić je bio i šef tima Vlade Srbije za pregovore sa "Gazpromom", učestvovao je i u pregovorima sa "Fijatom", a angažovan je i oko privatizacije RTB Bor.

Rođen je 1974. godine u Boru, u Beogradu je završio matematičku školu "Mihajlo Petrović-Alas".

Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, a magistrirao Poslovnu ekonomiju i finansije na Heds univerzitetu u Parizu kao i više specijalističkih studija na dve visokoškolske ustanove u Londonu.

U Beograd se vratio 1996. godine, nakon čega je na Univerzitetu "Braća Karić" radio kao asistent makroekonomije. Kasnije je radio na Ekonomskom institutu i u firmi "Diloit i Tuš" gde je bio direktor sektora za konsalting. Zbog prirode posla živeo je u Banjaluci, Makedoniji i Češkoj.

Govori engleski jezik, oženjen je i otac dvoje dece.
Marković je bio među osnivačima G 17 plus, nekoliko godina i potpredsednik stranke, a zatim i počasni potpredsednik. Danas je član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije.

Spisak Cvetkovićevih kandidata

Prema predlogu premijera, Vladu Republike Srbije činiće:

Mirko Cvetković - predsednik Vlade i ministar finansija;

Ivica Dačić - zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih
poslova;

Božidar Đelić - potpredsednik Vlade;

Jovan Krkobabić - potpredsednik Vlade;

Verica Kalanović- potpredsednik Vlade;

Vuk Jeremić - ministar spoljnih poslova;

Dragan Šutanovac - ministar odbrane;

Snežana Malović - ministar pravde;

Dušan Petrović - ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i
vodoprivrede;
Nebojša Ćirić - ministar ekonomije i regionalnog razvoja;

Milutin Mrkonjić - ministar za infrastrukturu i energetiku;

Milan Marković - ministar za državnu upravu, lokalnu samoupravu i
ljudska i manjinska prava;

Žarko Obradović - ministar prosvete i nauke;

Snežana Samardžić- Marković - ministar omladine i sporta;

Zoran Stanković - ministar zdravlja;

Rasim Ljajić - ministar rada i socijalne politike;

Oliver Dulić - ministar životne sredine, rudarstva i prostornog
planiranja;


Predrag Marković - ministar kulture, informisanja i informacionog
društva;

Goran Bogdanović - ministar za Kosovo i Metohiju;

Srđan Srećković - ministar vera i dijaspore;

Sulejman Ugljanin - ministar bez portfelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: