U Srbiji gladuje čak 400.000 dece

Bezmalo 800.000 stanovnika država svakodnevno pomaže različitim socijalnim davanjima - novcem, toplim obrokom ili nekom uslugom. Među njima je najviše dece!

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

00:03

Default images

Ni prognoze da bi stadandard u ovoj godini mogao da im se poboljša nisu optimistične, jer je spisak najmlađih korisnika socijalne zaštite sve duži.

Tako je i u januaru ove godine broj porodica kojima se isplaćuje dečji dodatak povećan za pet odsto u odnosu na prosek koji je važio za prethodnu godinu.

I mada ovih 2.034 dinara, koliko je upravo propisalo Ministarstvo rada i socijalne politike, ne deluje kao ozbiljan iznos, od njega se ne odriču roditelji 395.000 mališana. "Iznosi dečjeg dodatka jesu simbolični, ali ipak predstavljaju veliki zahvat u našem budžetu. Samo smo za decembarske dodatke, koje smo isplatili u januaru, izdvojili 777 miliona dinara". rekao je Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Zato se o podizanju iznosa dečjih dodataka - makar u narednih nekoliko meseci - i ne razmišlja.

Cenzus za ostvarivanje prava na dečji dodatak je promenjen 1. januara i trenutno iznosi 6.500 dinara. On predstavlja gornju granicu prihoda koje mogu da ostvaruju roditelji kako bi zadržali pravo na dečji dodatak. Za samohrane roditelje, kao i roditelje dece sa smetnjama u razvoju, hranitelje i staraoce cenzus je nešto veći, i iznosi 7.800 dinara.

Ipak, ovo pravo se ne ostvaruje olako. Većina prigovora odnosi se na birokratiju jer se, uz zahtev za dečji dodatak, mora prikupiti najmanje 15 papira, među kojima su izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, potvrda o prihodima, potvrda o katastarskim prihodima, poresko uverenje o imovinskom stanju domaćinstva, dokaz o nezaposlenosti, školske potvrde...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: