Perutnina Ptuj želi srpski Agroživ

Perutnina Ptuj je spremna za kupovinu Agroživa jer bi tim preuzimanjem zaokružila proizvodnju u Srbiji, saopštio je slovenački proizvođač živinskog mesa.

Srbija

Izvor: B92, Press

Ponedeljak, 29.11.2010.

16:59

Default images

Slovenački mediji navode da stečajni upravnik Agroživa, koji je delom i u vlasti slovenačke Nove Ljubljanske Banke, već neko vreme traži kupca za ovo preduzeće.

Agroživ u stečaju pokušava već dugo da proda imovinu i otplati dugove. Na javni poziv nije se javio niko i, s obzirom na očekivanje niže cene, grupa Perutnina Ptuj postala je zainteresovana za Agroživ.

Slovenačka firma saopštila je da će na osnovu informacija o Agroživu, kao i poznavanja poslovnog okruženja u Srbiji, ispitati potencijal te kompanije i odlučiti o potencijalnom učešću na javnom pozivu. Aktiva Agroživa, koju stečajni upravnik Stevan Moldavije procenjuje na 3,7 milijardi dinara (35,4 miliona evra), biće ponuđena potencijalnim kupcima na javnom nadmetanju 2. decembra.

Preduzeće Agroživ, koje je u stečajnom postupku već dve godine, ima oko hiljadu zaposlenih a nekada ih je bilo više od 3.000. U 2008. je preduzeće imalo poslovni prihod od 53 miliona evra a u 2007. godini više od 120 miliona. Dugovi Agroživa danas dostižu 1,5 milijardi dinara (gotovo 14 miliona evra).

"Nedvosmisleno je da je srpsko tržište za nas od izuzetne strateške važnosti, što smo već pokazali intenzivnom politikom ulaganja u sistem proizvodnje u Topiku", istakao je predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser. Kupovinom Agroživa Perutnina bi mogla da obezbedi akvizicijski rast i da odgovore na pooštrenu ekonomsku situaciju u regionu, kaže Glaser.

Grupa Perutnina Ptuj je među deset najvećih slovenačkih investitora u Srbiji, a njena firma ćerka Topiko preuzela je primat na srpskom tržištu u segmentu živinskog mesa. Perutnina Ptuj je u Topiko do sada uložila više od 40 miliona evra.

Saradnik Privredne komore Srbije Branislav Gulan navodi da bi, ako se ovaj posao realizuje, Slovenci i Hrvati držali celu živinarsku industriju u Srbiji.

"Slovenci su uzeli Topiko iz Bačke Topole, uložili novac u tu industriju, i ona sada dobro radi. Perutnina Ptuj je ozbiljna evropska kompanija koja hoće da se širi u regionu. Tom kupovinom Hrvati i Slovenci će držati celokupnu živinarsku industriju u Srbiji, jer je i Vindija ranije kupila Planimafarms iz Plandišta", rekao je Gulan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: