Matić: Prodaja Telekoma tokom 2011.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić kaže da su 1,4 milijarde evra, za koliko se spekuliše da će Vlada tražiti za 50 odsto Telekoma, „u okolini realnosti“.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.10.2010.

19:33

Default images

Ona, ipak, za B92 dodaje da će cena odrediti na tržištu, kao i da će vlada postaviti minimalnu cenu ispod koje se neće ići u postupak prodaje.

Matić dodaje da će kompanija Telekom Srbija biti prodata najranije početkom iduće godine.

Matić navodi i da očekuje od tri do pet zainteresovanih kupaca, dodajući da bi, između ostalih, na tenderu trebalo da učestvuju i Frans telekom, Dojče telekom, kao i Telekom Austrija. Ona dodaje da će prisustvo takvih renomiranih kompanija osigurati dobro nadmetanje za kupovinu Telekoma, kao i to da bude postignuta zadovoljavajuća cena. Ministarka je za B92 potvrdila i da je bilo „određenih razgovora“ sa grčkom kompanijom OTE, koja je vlasnik 20 odsto srpskog telekoma, da i oni prodaju svoj paket akcija. Matić to objašnjava time da bi strateški investitor sigurno bio zadovoljniji da ima punu kontrolu nad kompanijom.

Upravo to je i razlog zašto se država odlučila da na tenderu ponudi 51 odsto Telekoma Srbije, umesto ranije najavljivanih 40 procenata, kaže ministaka Jasna Matić.

Ona, takođe, naglašava da OTE trenutno ima bitne resore u Telekomu, kao i da će nakon prodaje morati da dođe do revizije internih dokumenata kompanije, pa bi i taj odnos trebalo da se promeni.

Govoreći o tome kako će se trošiti novac od prodaje komapnije, ona kaže da bi za Srbiju bilo najbolje da tim novcem razvije infrastrukturu pošto je to jedini način za privlačenje stranih investicija u našu zemlju.

Cilj prodaje Telekoma je, kako je rekla, da se dobiju sredstva za investicije u infrastrukturu, kao i da se dobije dobar partner koji može da investira u telekomunikacije u Srbiji. Prema njenim rečima, od kupca će se tražiti da ispuni određene uslove kako bi to bio veliki infrastrukturni strateški investitor, ali on neće biti obavezivan na investicije, s obzirom na to da je tržište otvoreno, a konkurencija dosta jaka.

"Svaki investitor, ako želi da zadrži pozicije i da napreduje, moraće puno da investira", rekla je Matićeva.

Odgovarajući na kritike opozicije da je prodaja Telekoma neopravdana, jer ta kompanija ima gotovo 150 miliona evra godišnje dobiti, od čega se finansiraju i brojni projekti države, ona odgovara da je upravo i to jedan od razloga za prodaju.

Matić, naime, kaže da Telekom i ne treba da služi za to da penzioneri dobijaju pomoć iz dobiti te kompanije, već da kompanija mora da obezbedi građanima najbolju moguću uslugu za novac koji plaćaju.

Ona dodaje i da Srbija nema dobru tradiciju korporativnog upravljanja i da je prodaja i iz tog razloga, opravdan potez, jer je kompaniji potrebno dobro vođstvo i novčana ulaganja da bi mogla da napreduje.

U 2009. Telekom zaradio 13,3 milijarde dinara

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprkom tržištu. Prema kompanijskim podacima, Telekom je u prošloj godini imao 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonija zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika.

Telekom Srbije poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini. Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od kojih 9.655 u Srbiji.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: