Ponedeljak, 18.10.2010.

19:33

Matić: Prodaja Telekoma tokom 2011.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić kaže da su 1,4 milijarde evra, za koliko se spekuliše da će Vlada tražiti za 50 odsto Telekoma, „u okolini realnosti“.

Izvor: B92

Matiæ: Prodaja Telekoma tokom 2011. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Dart Vejder!

pre 13 godina

Hocemo referendum o prodaji telekoma! Nasu najbolju firmu zelite da date strancima! I to ni manje ni vise, nego 51%! Zasto ne fifti fifti, pa da se i mi tu nesto pitamo, nego opet radite svasta kao i sa prodajom NISa! STOP PRODAJI SRBIJE strancima! Narode ujedini se da spasimo Telekom!

IT posmatrač

pre 13 godina

O čemu vi Ministarko pričate? Pogledajte šta se upravo dešava u RATEL-u koji je u vašoj nadležnosti. Čitam danas u Blicu da je Milan Janković izabran za novog direktora RATEL-a! Milana Jankovića je inače neligitimno izabrao Upravni odbor kome je još pre par godina istekao mandat. Za novi upravni odbor je još letos ove godine raspisan konkurs ( http://www.mtid.gov.rs/aktivnosti/aktuelno.903.html ), ali sve stoji osim što se direktor bira kršeći sve procedure i zakone. Najbolje je da taj stari upravni odbor kome je već pre nekoliko godina istekao mandat na svojoj sledećoj sednici izabere patrijarha, premijera i predsednika države i takođe ih ovlasti da vladaju sledećih 5 godina bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora. Izgleda da su izbori i zakoni u Srbiji samo šminka za ove sa zapada!
Za neupućene, ovakav izbor direktora jednog regulatornog tela će cenu Telekoma spustiti za minimum 10%-15% pošto, za razliku od ovih naših domaćih kabadahija, strani investitori ne vole "kaubojštinu"! Pitam se ko će da odgovara što će zbog toga jedan ceo most preko Dunava da se izgubi! Vi ste svakako odgovorni jer ne činite ništa vezano uzurpiranje tako važne funkcije kao što je direktor RATEL-a, jer sumnjam da su smeli takav puč da urade bez vaše saglasnosti.

Ryco

pre 13 godina

@Vuk, 18. oktobar 2010 20:54

Mislim da nesto zalosnije i jadnije od ovog komentara jako tesko napisati. Cak i da je "sala", veoma je losa. Tuzno je da postoji neko kao vi..

Maltese

pre 13 godina

Čovek je jedina životinja koja pije kada nije žedna,
jede kad nije gladna i telefonira u svako doba. Zato Vam neverujem da prodajete Telekom zbog nas korisnika. Nesposobni imaju sposobnost da onesposobe sposobne. EU nema alternativu.

inzenjer

pre 13 godina

Na jednom teskom sastanku sa sindikatima, direktor nas je ubedjivao kako razume zasto smo protiv prodaje, ali da moramo da posmatramo stvari sire i da vidimo da je u najboljem interesu kompanije da skine sa vrata Vladu kao akcionara zbog raznih zahteva koji su u suprotnosti sa poslovnom logikom, da se resimo balasta administrativne opstrukcije i nerazumevanja razlike izmedju biznisa i politike. Smatrao sam to licemernim da mi direktor koji je dosao iz politike sada prica kako treba zastiti kompaniju od te iste politike. Sada citajuci sta sve naprica ministarka telekomunikacija razumem i verujem da je Radujko bio iskren jer je ocigledno za ovih par godina bio posvecen firmi i ako je morao da slusa ovakva lupetanja po raznim sastancima, logicno da je pozeleo da se to sve razresi prodajom. Pored ovoga, za kompaniju je jako vazno, a tu smo se mi slozili odmah sa direktorom, da zbog sopstvenog razvoja kompanija mora da ima jednog kljucnog akcionara, a ne dva kao sto je bilo do sada. Umesto vlade i OTE jedna evropska kompanija sa visokom korporativnom kulturom i poslovnom strategijom koju Vlada nece moci da ometa politicko-socijalnim zahtevima. Sve zajedno, uprkos ogorcenju nas zaposlenih zbog prodaje naseg preduzeca, uprkos tome sto je Telekom sve manje zaduzen, a ima sve vece prihode i dobit, izgleda da je za sami Telekom na duzi rok neophodna vecinska privatizacija. Sa druge strane, sta je interes drzave, da li je drzava u stanju da proceni svoj interes, da bude odgovoran akcionar u preduzecu, da sredi gubitase, a dobre kompanije pusti da rastu, to je pitanje za ovu Vladu, ali i za celu politicku elitu u Srbiji. Da li uopste postoji politicka opcija koja ima snage da digne ruke od jeftine demagogije u privredi i da se postavi krajnje profesionalno. Dok nadjemo odgovor na to pitanje, ocigledno je da je za nas Telekom bolje da zbrise u neke sigurne ruke.

art

pre 13 godina

Srbija je prava tamnica za progresivne ljude. Oni u njoj nemaju sta traziti. To mi je jasno nakon 10 godina provedenih u inostranstvu.

Nikola Pasic

pre 13 godina

Molim da niko ne pominje bivsu mnistarku telekomunikacija. Najgore nam je bilo kada su inzenjeri vodili zemlju. Evo na primer, Ante Markovic je bio inzinjer, plate su tada bile u hiljadama DM, nikad mi gore nije bilo u zivotu, prosto nisam znao gde da potrosim pare!
Ovako, cika Cvetko me trenira disciplini, po parce leba za dorucak i veceru, mleka se polako odricem - svodim na jednom u dva dana, a i meso polako zaboravljam...

Matrix

pre 13 godina

Dobro evo barem su javno priznali da nisu sposobni da vode kompaniju ,to je ipak neki pomak, a jedinu korist ko će da vidi od prodaje Telekoma to je DS ,ima da uzmu debelu proviziju ,a korisnici sigurno neće da vide korist ,samo će da nam podginu cene usluga,uostalom neprodaje se kompanija ako je ne znate vodite ,lepo dovedete čoveka koji zna da vodi taj posao i koji je uspešan u tom poslu,platite mu koliko treba,a ne dovodite advokate da vam vode Telekom ,pa nije ni čudo što se u Telekomu sve raspada,birokratiju imaju to je katastrofa,pre će te dobijete Američku vizu nego što će te da dobijete Adsl

Ranko

pre 13 godina

prof dr Aleksandra Smiljanic,
bivsa ministarka telkomunikacija, profesor telekomunikacija na ETFu, nosilac medalja sa matematickih olimpijada, doktorirala na Princetonu, pametnija od svih sadasnjih ministara zajedno...
I ona ima obraza da kritikuje vladu sto prodaje Telekom!
Sta ona zna o Telekomu i telekomunikacijama? Stavrno je dobro sto vise nije ministar!


E Srbijo, Srbijo u blatu se valjas...

e nema para

pre 13 godina

ovo je stvarno bruka prvo kažu prodaja do kraja ove godine,a sad u 2011 god
vi ste gospodo brava bruka za ovaj narod
pa odluči te se više
BRUKA

ogorceni

pre 13 godina

Bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić istakla je da Telekom poseduje celokupu telekomunikacionu infrastrukturu Srbije koja povezuje sve građane, firme, državnu upravu, policiju, vojsku, a kada država poseduje Telekom ona može na najbezbedniji način da omogući telekomunikacione usluge ovim korisnicima.

"Telekom, takođe, donosi ogromne prihode od oko milijardu evra godišnje, može da podstakne razvoj privrede tako što kupuje opremu, softver i usluge od domaćih proizvođača, a naravno i puni budžet Srbije", ocenila je Smiljanić.

Prema njenim rečima, bez obzira na liberalizaciju tržišta telekomunikacija, ni jedna nova kompanija ne može da dostigne nivo Telekoma, prvenstveno zbog postojeće infrastrukture i usluga, te je na taj način zagarantovan prihod i profit od ove kompanije.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović je istakao da odluka o prodaji Telekoma može da ima dalekosežne, negativne posledice po razvoj telekomunikacija u zemlji, slabljenje industrije i izvoza. Popović je istakao da pri prodaji Telekoma treba voditi računa i o pitanjima bezbednosti vojske i policije kojima ova kompanija pruža usluge.Prema njegovim rečima, dok god država bude postavljala članove upravnih odbora prema partijskom principu, neće biti uspeha u poslovanju, kao i da kvalitet prvenstveno treba da kontrolišu menadžeri. "Prodajom Telekoma sečemo granu na kojoj sedimo, jer su telekomunikacije kičma razvoja svake zemlje", ukazao je Popović.
Nakon prodaje Telekoma profit će otići van zemlje što će negativno uticati na spoljnotrgovinski deficit koji će se povećavati, a doći će do otpuštanja radnika ne samo u Telekomu već u celoj industriji koja za njega radi, naglasila je ona.

Govoreći o argumentima kojima se opravdava privatizacija Telekoma, Smiljanić je istakla da na primer u Belgiji, Švedskoj, Finskoj država vodi svoje dominantne telekomunkacione operatore, novi vlasnik ne mora da ulaže novac u kompaniju i da investira. Kada je reč o kvalitetu usluga, ona je istakla da u Srbiji na 100 građana, njih 41 ima fiksnu telefonsku liniju što je iznad evropskog proseka.

Redovni član Akademije ekonomskih nauka Mlađen Kovačević kaže da se privatizacija Telekoma forsira iz dva razloga - zbog ''diktature MMF-a od koga sve više zavisimo, a koji zahteva restruktuiranje javnih preduzeća, kao i zbog ogromnog javnog duga''.

Kovačević je istakao da, takođe, nije precizirano šta se prodaje, da li samo akcije preduzeća, ili i mrežna infrastruktura, što znači da budući vlasnik može da odlučuje kome će omogućiti uslugu fiksne telefinije.

''Preti opasnost da se pod formom privatizacije, državni monopol Srbije proda stranom, državnom preduzeću'', rekao je Kovačević i dodao da ako nešto mora da bude monopol bolje je da bude u državnom, domaćem vlasništvu nego u privatnom.

Kovačević je rekao da su neosnovane izjave premijera Mirka Cvetković da Telekom treba prodati kako bi Srbija pokazala da nijesocijalistička zemlja , kao i da država ne može obezbediti dobro upravljanje tom kompanijom. "Na čelu Telekoma treba da budu stručni a ne partijski ljudi, a čak i u slučaju da nema takvih stručnjaka u zemlji, oni mogu da se nađu u inostranstvu i bolje je njih dobro platiti nego prodavati Telekom", rekao je Kovačević.

Živko Ćurčić

pre 13 godina

svidja mi se predlog gospodina JSR, dajte da ga mi kupimo. milion gradjana, svako po 1500 evra, na to neka odbiju dinkicevih hiljadu i dodjemo do cene od 500 evra. hvala bogu mozemo da zajmimo kes kredite i milina. hocemo da zadrzimo telekom.

Mali Zeka

pre 13 godina

Nije Telekom tvoj da ga prodaš!!!

Bilo koji potencijalni kupac mora da zna da zakon ne štiti kupca ukradene robe.

Do sada su po medijima čak mogli i da pročitaju da se radi o ukradenoj robi.

Ova vlast je ukrala sve ovom narodu, i pare i resurse i glasove i dostojanstvo i TELEKOM.

I Telekom će biti vraćen zakonitom vlasniku kad bude zaustavljeno ovo bezakonje.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Zasto to radite???

Prodajte gradjanima, ja sam evo spreman da kupim jedan broj akcija, odredite cenu i ja cu da kupim?

Prodajte 29% akcija (da drzavi ostane 51%, OT ima 20%)
odredite cenu od 1.5 milijardi, podelite na broj akcija i ponudite gradjanima, razgrabice se za 5 dana, pa svako normalan zna da je ta cena vise nego niska!!!

Uz to dajte DTu da udje kao cetvrti operater mobilne, to mu naplatite 250 miliona i nek sam razvija mrezu, to ce smanjiti cene, povecati konkurentnost i uslugu.

Alo bre ljudi ucinite jednom nesto dobro za nas gradjane, dajte nama da kupimo telekom da mi zaradimo, a ne strancima koji ce posle da nas muzu godinama.

Zarada telekoma prosle godine je bila 150 milona evra (bila je mnogo veca ali nije to poenta), vlasnik 0,001% akcija dobio bi dividendu od 1500 evra godisnje, i cena akcija ce sigurno rasti (jer su telekomunikacije veoma perspektivna industrija) pa svako bi ulozio pare!

butterfly

pre 13 godina

Karicev Mobtel, koji je imao manje od milion korisnika mobilne telefonije, je prodat za 1,5 milijardi evra. A Telekom Srbije, sa 7,7 miliona korisnika mobilne, 3,4 fiksne, i vecinskim ucescem na trzistu ADSL usluga, cene na 2,4 milijarde. Uz to im "nije bitna" imovina Telekoma na Kosmetu. Pa ovo je skandal. Ne mogu da verujem kome sam dala glas na proslim izborima...

Goran L

pre 13 godina

Molba za premijera:
Cvele, molim te, aman, zbrani ovoj da vise daje izjave u vezi prodaje Telekoma.
Kako ona objasnjava i laiku je jasno da je prodaja glupost....
Dajte nekog ko ne skace sam sebi u usta u svakoj sledecoj recenici!
Dajte nekog ko bolje laze i maze....

Vuk

pre 13 godina

Želim uspešnu prodaju i Telekomu još bolje poslovanje, a nama bolje usluge.
Dobro je da smo oterali prethodnu ministarku telekomunikacija koja je loše radila.

Vukasin

pre 13 godina

Pitanje imovine nije neki veliki problem? Pa nacrtanu ovcu vam ne bih dao da o njoj brinete kad o zajednickoj imovini gradjana Srbije brinete na taj nacin. Nadam se da ce se javnost probuditi i stopirati ovu kriminalnu prodaju! Nek se opozicija dodatno angazuje, nek javne licnosti kazu svoj stav, nek narod izadje da protestuje protiv prodaje. Nema nam druge kad nas rezim ovako brutalno ignorise...

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Zasto to radite???

Prodajte gradjanima, ja sam evo spreman da kupim jedan broj akcija, odredite cenu i ja cu da kupim?

Prodajte 29% akcija (da drzavi ostane 51%, OT ima 20%)
odredite cenu od 1.5 milijardi, podelite na broj akcija i ponudite gradjanima, razgrabice se za 5 dana, pa svako normalan zna da je ta cena vise nego niska!!!

Uz to dajte DTu da udje kao cetvrti operater mobilne, to mu naplatite 250 miliona i nek sam razvija mrezu, to ce smanjiti cene, povecati konkurentnost i uslugu.

Alo bre ljudi ucinite jednom nesto dobro za nas gradjane, dajte nama da kupimo telekom da mi zaradimo, a ne strancima koji ce posle da nas muzu godinama.

Zarada telekoma prosle godine je bila 150 milona evra (bila je mnogo veca ali nije to poenta), vlasnik 0,001% akcija dobio bi dividendu od 1500 evra godisnje, i cena akcija ce sigurno rasti (jer su telekomunikacije veoma perspektivna industrija) pa svako bi ulozio pare!

Goran L

pre 13 godina

Molba za premijera:
Cvele, molim te, aman, zbrani ovoj da vise daje izjave u vezi prodaje Telekoma.
Kako ona objasnjava i laiku je jasno da je prodaja glupost....
Dajte nekog ko ne skace sam sebi u usta u svakoj sledecoj recenici!
Dajte nekog ko bolje laze i maze....

butterfly

pre 13 godina

Karicev Mobtel, koji je imao manje od milion korisnika mobilne telefonije, je prodat za 1,5 milijardi evra. A Telekom Srbije, sa 7,7 miliona korisnika mobilne, 3,4 fiksne, i vecinskim ucescem na trzistu ADSL usluga, cene na 2,4 milijarde. Uz to im "nije bitna" imovina Telekoma na Kosmetu. Pa ovo je skandal. Ne mogu da verujem kome sam dala glas na proslim izborima...

Mali Zeka

pre 13 godina

Nije Telekom tvoj da ga prodaš!!!

Bilo koji potencijalni kupac mora da zna da zakon ne štiti kupca ukradene robe.

Do sada su po medijima čak mogli i da pročitaju da se radi o ukradenoj robi.

Ova vlast je ukrala sve ovom narodu, i pare i resurse i glasove i dostojanstvo i TELEKOM.

I Telekom će biti vraćen zakonitom vlasniku kad bude zaustavljeno ovo bezakonje.

ogorceni

pre 13 godina

Bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić istakla je da Telekom poseduje celokupu telekomunikacionu infrastrukturu Srbije koja povezuje sve građane, firme, državnu upravu, policiju, vojsku, a kada država poseduje Telekom ona može na najbezbedniji način da omogući telekomunikacione usluge ovim korisnicima.

"Telekom, takođe, donosi ogromne prihode od oko milijardu evra godišnje, može da podstakne razvoj privrede tako što kupuje opremu, softver i usluge od domaćih proizvođača, a naravno i puni budžet Srbije", ocenila je Smiljanić.

Prema njenim rečima, bez obzira na liberalizaciju tržišta telekomunikacija, ni jedna nova kompanija ne može da dostigne nivo Telekoma, prvenstveno zbog postojeće infrastrukture i usluga, te je na taj način zagarantovan prihod i profit od ove kompanije.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović je istakao da odluka o prodaji Telekoma može da ima dalekosežne, negativne posledice po razvoj telekomunikacija u zemlji, slabljenje industrije i izvoza. Popović je istakao da pri prodaji Telekoma treba voditi računa i o pitanjima bezbednosti vojske i policije kojima ova kompanija pruža usluge.Prema njegovim rečima, dok god država bude postavljala članove upravnih odbora prema partijskom principu, neće biti uspeha u poslovanju, kao i da kvalitet prvenstveno treba da kontrolišu menadžeri. "Prodajom Telekoma sečemo granu na kojoj sedimo, jer su telekomunikacije kičma razvoja svake zemlje", ukazao je Popović.
Nakon prodaje Telekoma profit će otići van zemlje što će negativno uticati na spoljnotrgovinski deficit koji će se povećavati, a doći će do otpuštanja radnika ne samo u Telekomu već u celoj industriji koja za njega radi, naglasila je ona.

Govoreći o argumentima kojima se opravdava privatizacija Telekoma, Smiljanić je istakla da na primer u Belgiji, Švedskoj, Finskoj država vodi svoje dominantne telekomunkacione operatore, novi vlasnik ne mora da ulaže novac u kompaniju i da investira. Kada je reč o kvalitetu usluga, ona je istakla da u Srbiji na 100 građana, njih 41 ima fiksnu telefonsku liniju što je iznad evropskog proseka.

Redovni član Akademije ekonomskih nauka Mlađen Kovačević kaže da se privatizacija Telekoma forsira iz dva razloga - zbog ''diktature MMF-a od koga sve više zavisimo, a koji zahteva restruktuiranje javnih preduzeća, kao i zbog ogromnog javnog duga''.

Kovačević je istakao da, takođe, nije precizirano šta se prodaje, da li samo akcije preduzeća, ili i mrežna infrastruktura, što znači da budući vlasnik može da odlučuje kome će omogućiti uslugu fiksne telefinije.

''Preti opasnost da se pod formom privatizacije, državni monopol Srbije proda stranom, državnom preduzeću'', rekao je Kovačević i dodao da ako nešto mora da bude monopol bolje je da bude u državnom, domaćem vlasništvu nego u privatnom.

Kovačević je rekao da su neosnovane izjave premijera Mirka Cvetković da Telekom treba prodati kako bi Srbija pokazala da nijesocijalistička zemlja , kao i da država ne može obezbediti dobro upravljanje tom kompanijom. "Na čelu Telekoma treba da budu stručni a ne partijski ljudi, a čak i u slučaju da nema takvih stručnjaka u zemlji, oni mogu da se nađu u inostranstvu i bolje je njih dobro platiti nego prodavati Telekom", rekao je Kovačević.

Vukasin

pre 13 godina

Pitanje imovine nije neki veliki problem? Pa nacrtanu ovcu vam ne bih dao da o njoj brinete kad o zajednickoj imovini gradjana Srbije brinete na taj nacin. Nadam se da ce se javnost probuditi i stopirati ovu kriminalnu prodaju! Nek se opozicija dodatno angazuje, nek javne licnosti kazu svoj stav, nek narod izadje da protestuje protiv prodaje. Nema nam druge kad nas rezim ovako brutalno ignorise...

Ranko

pre 13 godina

prof dr Aleksandra Smiljanic,
bivsa ministarka telkomunikacija, profesor telekomunikacija na ETFu, nosilac medalja sa matematickih olimpijada, doktorirala na Princetonu, pametnija od svih sadasnjih ministara zajedno...
I ona ima obraza da kritikuje vladu sto prodaje Telekom!
Sta ona zna o Telekomu i telekomunikacijama? Stavrno je dobro sto vise nije ministar!


E Srbijo, Srbijo u blatu se valjas...

Živko Ćurčić

pre 13 godina

svidja mi se predlog gospodina JSR, dajte da ga mi kupimo. milion gradjana, svako po 1500 evra, na to neka odbiju dinkicevih hiljadu i dodjemo do cene od 500 evra. hvala bogu mozemo da zajmimo kes kredite i milina. hocemo da zadrzimo telekom.

Matrix

pre 13 godina

Dobro evo barem su javno priznali da nisu sposobni da vode kompaniju ,to je ipak neki pomak, a jedinu korist ko će da vidi od prodaje Telekoma to je DS ,ima da uzmu debelu proviziju ,a korisnici sigurno neće da vide korist ,samo će da nam podginu cene usluga,uostalom neprodaje se kompanija ako je ne znate vodite ,lepo dovedete čoveka koji zna da vodi taj posao i koji je uspešan u tom poslu,platite mu koliko treba,a ne dovodite advokate da vam vode Telekom ,pa nije ni čudo što se u Telekomu sve raspada,birokratiju imaju to je katastrofa,pre će te dobijete Američku vizu nego što će te da dobijete Adsl

e nema para

pre 13 godina

ovo je stvarno bruka prvo kažu prodaja do kraja ove godine,a sad u 2011 god
vi ste gospodo brava bruka za ovaj narod
pa odluči te se više
BRUKA

Nikola Pasic

pre 13 godina

Molim da niko ne pominje bivsu mnistarku telekomunikacija. Najgore nam je bilo kada su inzenjeri vodili zemlju. Evo na primer, Ante Markovic je bio inzinjer, plate su tada bile u hiljadama DM, nikad mi gore nije bilo u zivotu, prosto nisam znao gde da potrosim pare!
Ovako, cika Cvetko me trenira disciplini, po parce leba za dorucak i veceru, mleka se polako odricem - svodim na jednom u dva dana, a i meso polako zaboravljam...

art

pre 13 godina

Srbija je prava tamnica za progresivne ljude. Oni u njoj nemaju sta traziti. To mi je jasno nakon 10 godina provedenih u inostranstvu.

Vuk

pre 13 godina

Želim uspešnu prodaju i Telekomu još bolje poslovanje, a nama bolje usluge.
Dobro je da smo oterali prethodnu ministarku telekomunikacija koja je loše radila.

Maltese

pre 13 godina

Čovek je jedina životinja koja pije kada nije žedna,
jede kad nije gladna i telefonira u svako doba. Zato Vam neverujem da prodajete Telekom zbog nas korisnika. Nesposobni imaju sposobnost da onesposobe sposobne. EU nema alternativu.

Ryco

pre 13 godina

@Vuk, 18. oktobar 2010 20:54

Mislim da nesto zalosnije i jadnije od ovog komentara jako tesko napisati. Cak i da je "sala", veoma je losa. Tuzno je da postoji neko kao vi..

Dart Vejder!

pre 13 godina

Hocemo referendum o prodaji telekoma! Nasu najbolju firmu zelite da date strancima! I to ni manje ni vise, nego 51%! Zasto ne fifti fifti, pa da se i mi tu nesto pitamo, nego opet radite svasta kao i sa prodajom NISa! STOP PRODAJI SRBIJE strancima! Narode ujedini se da spasimo Telekom!

inzenjer

pre 13 godina

Na jednom teskom sastanku sa sindikatima, direktor nas je ubedjivao kako razume zasto smo protiv prodaje, ali da moramo da posmatramo stvari sire i da vidimo da je u najboljem interesu kompanije da skine sa vrata Vladu kao akcionara zbog raznih zahteva koji su u suprotnosti sa poslovnom logikom, da se resimo balasta administrativne opstrukcije i nerazumevanja razlike izmedju biznisa i politike. Smatrao sam to licemernim da mi direktor koji je dosao iz politike sada prica kako treba zastiti kompaniju od te iste politike. Sada citajuci sta sve naprica ministarka telekomunikacija razumem i verujem da je Radujko bio iskren jer je ocigledno za ovih par godina bio posvecen firmi i ako je morao da slusa ovakva lupetanja po raznim sastancima, logicno da je pozeleo da se to sve razresi prodajom. Pored ovoga, za kompaniju je jako vazno, a tu smo se mi slozili odmah sa direktorom, da zbog sopstvenog razvoja kompanija mora da ima jednog kljucnog akcionara, a ne dva kao sto je bilo do sada. Umesto vlade i OTE jedna evropska kompanija sa visokom korporativnom kulturom i poslovnom strategijom koju Vlada nece moci da ometa politicko-socijalnim zahtevima. Sve zajedno, uprkos ogorcenju nas zaposlenih zbog prodaje naseg preduzeca, uprkos tome sto je Telekom sve manje zaduzen, a ima sve vece prihode i dobit, izgleda da je za sami Telekom na duzi rok neophodna vecinska privatizacija. Sa druge strane, sta je interes drzave, da li je drzava u stanju da proceni svoj interes, da bude odgovoran akcionar u preduzecu, da sredi gubitase, a dobre kompanije pusti da rastu, to je pitanje za ovu Vladu, ali i za celu politicku elitu u Srbiji. Da li uopste postoji politicka opcija koja ima snage da digne ruke od jeftine demagogije u privredi i da se postavi krajnje profesionalno. Dok nadjemo odgovor na to pitanje, ocigledno je da je za nas Telekom bolje da zbrise u neke sigurne ruke.

IT posmatrač

pre 13 godina

O čemu vi Ministarko pričate? Pogledajte šta se upravo dešava u RATEL-u koji je u vašoj nadležnosti. Čitam danas u Blicu da je Milan Janković izabran za novog direktora RATEL-a! Milana Jankovića je inače neligitimno izabrao Upravni odbor kome je još pre par godina istekao mandat. Za novi upravni odbor je još letos ove godine raspisan konkurs ( http://www.mtid.gov.rs/aktivnosti/aktuelno.903.html ), ali sve stoji osim što se direktor bira kršeći sve procedure i zakone. Najbolje je da taj stari upravni odbor kome je već pre nekoliko godina istekao mandat na svojoj sledećoj sednici izabere patrijarha, premijera i predsednika države i takođe ih ovlasti da vladaju sledećih 5 godina bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora. Izgleda da su izbori i zakoni u Srbiji samo šminka za ove sa zapada!
Za neupućene, ovakav izbor direktora jednog regulatornog tela će cenu Telekoma spustiti za minimum 10%-15% pošto, za razliku od ovih naših domaćih kabadahija, strani investitori ne vole "kaubojštinu"! Pitam se ko će da odgovara što će zbog toga jedan ceo most preko Dunava da se izgubi! Vi ste svakako odgovorni jer ne činite ništa vezano uzurpiranje tako važne funkcije kao što je direktor RATEL-a, jer sumnjam da su smeli takav puč da urade bez vaše saglasnosti.

Vuk

pre 13 godina

Želim uspešnu prodaju i Telekomu još bolje poslovanje, a nama bolje usluge.
Dobro je da smo oterali prethodnu ministarku telekomunikacija koja je loše radila.

inzenjer

pre 13 godina

Na jednom teskom sastanku sa sindikatima, direktor nas je ubedjivao kako razume zasto smo protiv prodaje, ali da moramo da posmatramo stvari sire i da vidimo da je u najboljem interesu kompanije da skine sa vrata Vladu kao akcionara zbog raznih zahteva koji su u suprotnosti sa poslovnom logikom, da se resimo balasta administrativne opstrukcije i nerazumevanja razlike izmedju biznisa i politike. Smatrao sam to licemernim da mi direktor koji je dosao iz politike sada prica kako treba zastiti kompaniju od te iste politike. Sada citajuci sta sve naprica ministarka telekomunikacija razumem i verujem da je Radujko bio iskren jer je ocigledno za ovih par godina bio posvecen firmi i ako je morao da slusa ovakva lupetanja po raznim sastancima, logicno da je pozeleo da se to sve razresi prodajom. Pored ovoga, za kompaniju je jako vazno, a tu smo se mi slozili odmah sa direktorom, da zbog sopstvenog razvoja kompanija mora da ima jednog kljucnog akcionara, a ne dva kao sto je bilo do sada. Umesto vlade i OTE jedna evropska kompanija sa visokom korporativnom kulturom i poslovnom strategijom koju Vlada nece moci da ometa politicko-socijalnim zahtevima. Sve zajedno, uprkos ogorcenju nas zaposlenih zbog prodaje naseg preduzeca, uprkos tome sto je Telekom sve manje zaduzen, a ima sve vece prihode i dobit, izgleda da je za sami Telekom na duzi rok neophodna vecinska privatizacija. Sa druge strane, sta je interes drzave, da li je drzava u stanju da proceni svoj interes, da bude odgovoran akcionar u preduzecu, da sredi gubitase, a dobre kompanije pusti da rastu, to je pitanje za ovu Vladu, ali i za celu politicku elitu u Srbiji. Da li uopste postoji politicka opcija koja ima snage da digne ruke od jeftine demagogije u privredi i da se postavi krajnje profesionalno. Dok nadjemo odgovor na to pitanje, ocigledno je da je za nas Telekom bolje da zbrise u neke sigurne ruke.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Zasto to radite???

Prodajte gradjanima, ja sam evo spreman da kupim jedan broj akcija, odredite cenu i ja cu da kupim?

Prodajte 29% akcija (da drzavi ostane 51%, OT ima 20%)
odredite cenu od 1.5 milijardi, podelite na broj akcija i ponudite gradjanima, razgrabice se za 5 dana, pa svako normalan zna da je ta cena vise nego niska!!!

Uz to dajte DTu da udje kao cetvrti operater mobilne, to mu naplatite 250 miliona i nek sam razvija mrezu, to ce smanjiti cene, povecati konkurentnost i uslugu.

Alo bre ljudi ucinite jednom nesto dobro za nas gradjane, dajte nama da kupimo telekom da mi zaradimo, a ne strancima koji ce posle da nas muzu godinama.

Zarada telekoma prosle godine je bila 150 milona evra (bila je mnogo veca ali nije to poenta), vlasnik 0,001% akcija dobio bi dividendu od 1500 evra godisnje, i cena akcija ce sigurno rasti (jer su telekomunikacije veoma perspektivna industrija) pa svako bi ulozio pare!

Mali Zeka

pre 13 godina

Nije Telekom tvoj da ga prodaš!!!

Bilo koji potencijalni kupac mora da zna da zakon ne štiti kupca ukradene robe.

Do sada su po medijima čak mogli i da pročitaju da se radi o ukradenoj robi.

Ova vlast je ukrala sve ovom narodu, i pare i resurse i glasove i dostojanstvo i TELEKOM.

I Telekom će biti vraćen zakonitom vlasniku kad bude zaustavljeno ovo bezakonje.

butterfly

pre 13 godina

Karicev Mobtel, koji je imao manje od milion korisnika mobilne telefonije, je prodat za 1,5 milijardi evra. A Telekom Srbije, sa 7,7 miliona korisnika mobilne, 3,4 fiksne, i vecinskim ucescem na trzistu ADSL usluga, cene na 2,4 milijarde. Uz to im "nije bitna" imovina Telekoma na Kosmetu. Pa ovo je skandal. Ne mogu da verujem kome sam dala glas na proslim izborima...

Ranko

pre 13 godina

prof dr Aleksandra Smiljanic,
bivsa ministarka telkomunikacija, profesor telekomunikacija na ETFu, nosilac medalja sa matematickih olimpijada, doktorirala na Princetonu, pametnija od svih sadasnjih ministara zajedno...
I ona ima obraza da kritikuje vladu sto prodaje Telekom!
Sta ona zna o Telekomu i telekomunikacijama? Stavrno je dobro sto vise nije ministar!


E Srbijo, Srbijo u blatu se valjas...

Goran L

pre 13 godina

Molba za premijera:
Cvele, molim te, aman, zbrani ovoj da vise daje izjave u vezi prodaje Telekoma.
Kako ona objasnjava i laiku je jasno da je prodaja glupost....
Dajte nekog ko ne skace sam sebi u usta u svakoj sledecoj recenici!
Dajte nekog ko bolje laze i maze....

ogorceni

pre 13 godina

Bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić istakla je da Telekom poseduje celokupu telekomunikacionu infrastrukturu Srbije koja povezuje sve građane, firme, državnu upravu, policiju, vojsku, a kada država poseduje Telekom ona može na najbezbedniji način da omogući telekomunikacione usluge ovim korisnicima.

"Telekom, takođe, donosi ogromne prihode od oko milijardu evra godišnje, može da podstakne razvoj privrede tako što kupuje opremu, softver i usluge od domaćih proizvođača, a naravno i puni budžet Srbije", ocenila je Smiljanić.

Prema njenim rečima, bez obzira na liberalizaciju tržišta telekomunikacija, ni jedna nova kompanija ne može da dostigne nivo Telekoma, prvenstveno zbog postojeće infrastrukture i usluga, te je na taj način zagarantovan prihod i profit od ove kompanije.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović je istakao da odluka o prodaji Telekoma može da ima dalekosežne, negativne posledice po razvoj telekomunikacija u zemlji, slabljenje industrije i izvoza. Popović je istakao da pri prodaji Telekoma treba voditi računa i o pitanjima bezbednosti vojske i policije kojima ova kompanija pruža usluge.Prema njegovim rečima, dok god država bude postavljala članove upravnih odbora prema partijskom principu, neće biti uspeha u poslovanju, kao i da kvalitet prvenstveno treba da kontrolišu menadžeri. "Prodajom Telekoma sečemo granu na kojoj sedimo, jer su telekomunikacije kičma razvoja svake zemlje", ukazao je Popović.
Nakon prodaje Telekoma profit će otići van zemlje što će negativno uticati na spoljnotrgovinski deficit koji će se povećavati, a doći će do otpuštanja radnika ne samo u Telekomu već u celoj industriji koja za njega radi, naglasila je ona.

Govoreći o argumentima kojima se opravdava privatizacija Telekoma, Smiljanić je istakla da na primer u Belgiji, Švedskoj, Finskoj država vodi svoje dominantne telekomunkacione operatore, novi vlasnik ne mora da ulaže novac u kompaniju i da investira. Kada je reč o kvalitetu usluga, ona je istakla da u Srbiji na 100 građana, njih 41 ima fiksnu telefonsku liniju što je iznad evropskog proseka.

Redovni član Akademije ekonomskih nauka Mlađen Kovačević kaže da se privatizacija Telekoma forsira iz dva razloga - zbog ''diktature MMF-a od koga sve više zavisimo, a koji zahteva restruktuiranje javnih preduzeća, kao i zbog ogromnog javnog duga''.

Kovačević je istakao da, takođe, nije precizirano šta se prodaje, da li samo akcije preduzeća, ili i mrežna infrastruktura, što znači da budući vlasnik može da odlučuje kome će omogućiti uslugu fiksne telefinije.

''Preti opasnost da se pod formom privatizacije, državni monopol Srbije proda stranom, državnom preduzeću'', rekao je Kovačević i dodao da ako nešto mora da bude monopol bolje je da bude u državnom, domaćem vlasništvu nego u privatnom.

Kovačević je rekao da su neosnovane izjave premijera Mirka Cvetković da Telekom treba prodati kako bi Srbija pokazala da nijesocijalistička zemlja , kao i da država ne može obezbediti dobro upravljanje tom kompanijom. "Na čelu Telekoma treba da budu stručni a ne partijski ljudi, a čak i u slučaju da nema takvih stručnjaka u zemlji, oni mogu da se nađu u inostranstvu i bolje je njih dobro platiti nego prodavati Telekom", rekao je Kovačević.

Nikola Pasic

pre 13 godina

Molim da niko ne pominje bivsu mnistarku telekomunikacija. Najgore nam je bilo kada su inzenjeri vodili zemlju. Evo na primer, Ante Markovic je bio inzinjer, plate su tada bile u hiljadama DM, nikad mi gore nije bilo u zivotu, prosto nisam znao gde da potrosim pare!
Ovako, cika Cvetko me trenira disciplini, po parce leba za dorucak i veceru, mleka se polako odricem - svodim na jednom u dva dana, a i meso polako zaboravljam...

IT posmatrač

pre 13 godina

O čemu vi Ministarko pričate? Pogledajte šta se upravo dešava u RATEL-u koji je u vašoj nadležnosti. Čitam danas u Blicu da je Milan Janković izabran za novog direktora RATEL-a! Milana Jankovića je inače neligitimno izabrao Upravni odbor kome je još pre par godina istekao mandat. Za novi upravni odbor je još letos ove godine raspisan konkurs ( http://www.mtid.gov.rs/aktivnosti/aktuelno.903.html ), ali sve stoji osim što se direktor bira kršeći sve procedure i zakone. Najbolje je da taj stari upravni odbor kome je već pre nekoliko godina istekao mandat na svojoj sledećoj sednici izabere patrijarha, premijera i predsednika države i takođe ih ovlasti da vladaju sledećih 5 godina bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora. Izgleda da su izbori i zakoni u Srbiji samo šminka za ove sa zapada!
Za neupućene, ovakav izbor direktora jednog regulatornog tela će cenu Telekoma spustiti za minimum 10%-15% pošto, za razliku od ovih naših domaćih kabadahija, strani investitori ne vole "kaubojštinu"! Pitam se ko će da odgovara što će zbog toga jedan ceo most preko Dunava da se izgubi! Vi ste svakako odgovorni jer ne činite ništa vezano uzurpiranje tako važne funkcije kao što je direktor RATEL-a, jer sumnjam da su smeli takav puč da urade bez vaše saglasnosti.

Vukasin

pre 13 godina

Pitanje imovine nije neki veliki problem? Pa nacrtanu ovcu vam ne bih dao da o njoj brinete kad o zajednickoj imovini gradjana Srbije brinete na taj nacin. Nadam se da ce se javnost probuditi i stopirati ovu kriminalnu prodaju! Nek se opozicija dodatno angazuje, nek javne licnosti kazu svoj stav, nek narod izadje da protestuje protiv prodaje. Nema nam druge kad nas rezim ovako brutalno ignorise...

e nema para

pre 13 godina

ovo je stvarno bruka prvo kažu prodaja do kraja ove godine,a sad u 2011 god
vi ste gospodo brava bruka za ovaj narod
pa odluči te se više
BRUKA

Živko Ćurčić

pre 13 godina

svidja mi se predlog gospodina JSR, dajte da ga mi kupimo. milion gradjana, svako po 1500 evra, na to neka odbiju dinkicevih hiljadu i dodjemo do cene od 500 evra. hvala bogu mozemo da zajmimo kes kredite i milina. hocemo da zadrzimo telekom.

Matrix

pre 13 godina

Dobro evo barem su javno priznali da nisu sposobni da vode kompaniju ,to je ipak neki pomak, a jedinu korist ko će da vidi od prodaje Telekoma to je DS ,ima da uzmu debelu proviziju ,a korisnici sigurno neće da vide korist ,samo će da nam podginu cene usluga,uostalom neprodaje se kompanija ako je ne znate vodite ,lepo dovedete čoveka koji zna da vodi taj posao i koji je uspešan u tom poslu,platite mu koliko treba,a ne dovodite advokate da vam vode Telekom ,pa nije ni čudo što se u Telekomu sve raspada,birokratiju imaju to je katastrofa,pre će te dobijete Američku vizu nego što će te da dobijete Adsl

art

pre 13 godina

Srbija je prava tamnica za progresivne ljude. Oni u njoj nemaju sta traziti. To mi je jasno nakon 10 godina provedenih u inostranstvu.

Maltese

pre 13 godina

Čovek je jedina životinja koja pije kada nije žedna,
jede kad nije gladna i telefonira u svako doba. Zato Vam neverujem da prodajete Telekom zbog nas korisnika. Nesposobni imaju sposobnost da onesposobe sposobne. EU nema alternativu.

Ryco

pre 13 godina

@Vuk, 18. oktobar 2010 20:54

Mislim da nesto zalosnije i jadnije od ovog komentara jako tesko napisati. Cak i da je "sala", veoma je losa. Tuzno je da postoji neko kao vi..

Dart Vejder!

pre 13 godina

Hocemo referendum o prodaji telekoma! Nasu najbolju firmu zelite da date strancima! I to ni manje ni vise, nego 51%! Zasto ne fifti fifti, pa da se i mi tu nesto pitamo, nego opet radite svasta kao i sa prodajom NISa! STOP PRODAJI SRBIJE strancima! Narode ujedini se da spasimo Telekom!