Stala gradnja na Koridoru 11 ka CG?

Radovi na autoputu Beograd-južni Jadran, na deonici od Uba do Lajkovca, još nisu počeli, a iz Nepričave su povučeni kamioni, bageri i ostala teška mehanizacija.

Srbija

Izvor: Beta, Press

Petak, 13.08.2010.

16:20

Default images

Radove na toj deonici je 29. jula, posle nekoliko odlaganja, ozvaničio ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić rekavši da se radi o "ostvarenju sna".

Nakon što je Mrkonjić presekao vrpcu, kamioni, bageri i ostala teška mehanizacija povučeni su iz lajkovačkog sela Nepričava, gde je trebalo da bude asfaltiran prvi kilometar budućeg autoputa.

Izvođači radova kažu da su mašine povukli sa gradilišta zbog toga što nije završena eksproprijacija zemljišta za nastavak radova na trasi budućeg autoputa. Kako navodi Pres, Nibens grupa, u okviru koje posluje Preduzeće za puteve Beograd, član konzorcijuma koji izvodi radove na trasi budućeg autoputa, radove neće počinjati dok se problem oko eksproprijacije zemljišta ne reši.

"Na nekim deonicama trase ekspropijacija je završena, ali je nemoguće da tamo dovučemo mašine i radimo, pa da ih onda povlačimo kada naiđemo na neeksproprisane delove. Zato osim pripremnih radova, koji su završeni još pre svečanog otvaranja, na samoj trasi ništa nije urađeno i tako će i biti sve dok ne bude okončana eksproprijacija. A kada će to biti mi ne znamo, jer nije u našoj nadležnosti", kažu nezvanično u Nibens grupi.

Taj koridor bi, kako je tada rečeno u Nepričavi, povezivao Srbiju sa Crnom Gorom i Italijom, odnosno sa Rumunijom. U Nepričavi će biti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo-Beograd na autoput Beograd-južni Jadran.

Ministar Mrkonjić je takođe izjavio da se užurbano radi i na pripremanju projektne dokumentacije za deonice Ub-Obrenovac i Lajkovac-Ljig koji bi u 2011. "najverovatnije" trebalo da grade finansijeri i izvođači iz Turske.
Kako je ranije rečeno u opštinskim upravama Uba i Lajkovca, u tri lajkovačka sela kroz koja prolazi trasa autoputa, završena je eksproprijacija zemljišta u dužini od jednog kilometra, dok su "nastavljeni" poslovi na eksproprijaciji zemljišta za još tri kilometra.

U opštini Ub autoput će ka Lajkovcu proći kroz četiri sela u dužini od osam kilometara, a do sada je eksproprisano zemljište duž dva kilometra trase. U toj opštini će zbog izgradnje autoputa Beograd-južni Jadran, od Uba do Lajkovca, morati da budu iseljena i pojedina domaćinstva u selu Ruklade, što poskupljuje i otežava eksproprijaciju.

Ar eksproprisane zemlje plaća se od 100 do 300 evra zavisno od toga da li je u pitanju poljoprivredno ili građevinski izgrađeno zemljište. Tu cenu plaća i RB "Kolubara" za potrebe širenja površinskih kopova uglja.

"Koliko sam ja čuo od pojedinih izvođača radova, problem nije nastao zbog eksproprijacije, već zato što Putevi Srbije još nisu odredili nadzorni organ", kaže načelnik opštinske uprave u Lajkovcu Živorad Bojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: