Srbija

Sreda, 21.07.2010.

00:39

Za odlazak iz NIS-a po 20.000 evra

U proteklih nedelju dana za otpremninu iz naftne kompanije prijavilo se više stotina zaposlenih. Po godini staža sleduje 750 evra, plus četiri prosečne plate.

Izvor: Novosti

Default images

Od dolaska ruskog Gaspromnjefta iz Naftne industrije Srbije dobrovoljno je otišlo više od 2.000 ljudi, a čak 800 je napustilo firmu samo tokom prošle nedelje sa otpremninom od 750 evra po godini staža i četiri prosečne zarade, navode Novosti.

U septembru prošle godine radnu knjižicu iz NIS je uzelo oko 1.200 radnika. Prošle godine prednost u odlasku su imali administrativni radnici, a u 2010. godini otpremninu su uzeli i radnici iz proizvodnje. "Ove godine osim za administraciju program je bio otvoren i za prekobrojne radnike uslužnih odeljenja i zaposlene posle ujedinjenja Jugopetrola i Napa”, objašnjavaju u NIS-a.

Po informacijama Novosti, sada je čak više od polovine dobrovoljaca iz proizvodnje i uglavnom ljudi koji će uskoro u penziju ili je radno mesto ukinuto sistematizacijom.

"Plan dobrovoljnih odlazaka iz NIS za ovu godinu je ispunjen, a radnici su već i isplaćeni. Bankari u Pančevu i Novom Sadu ovih dana 'lomili' su klijente i nudili bolje uslove za kupovinu evra. Prosek godina staža radnika koji su otišli je oko 26 i iznos otpremnine je oko 20.000 evra", kaže izvor Novosti.

U prošlogodišnjem krugu dobrovoljnih odlazaka troškovi otpremina bili su oko 2,9 milijardi dinara. Kako kažu u NIS, za ovogodišnje je izdvojeno dve milijarde dinara, a 750 evra po godini staža za radnike zagarantovano je socijalnim programom koji ruski Gaspromnjeft poštuje kao sastavni deo kupoprodajnog ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: