I Srbija bi da gradi bugarsku NE?

Bugarski ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov kaže da je Srbija zainteresovana da se uključi u izgradnju druge bugarske nuklearke "Belene".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2010.

12:17

Default images

Prema njegovim rečima, do sada je nekoliko inostranih investitora pokazalo interesovanje za nukleraku, koja će biti izgrađena u istoimenom mestu na Dunavu, na severu zemlje, uključujući i Srbiju, ali još uvek nema konkretnih investicionih ponuda.

Bugarska je izgranju nuklearke "Belene" otpočela 2008. godine, ali je ubrzo obustavila radove. Izgranja je poverena ruskoj kompaniji "Atomstrojekstport", a potpisivanju ugovora u Sofiji prisustvovao je i Vladimir Putin, tada ruski predsednik.

Prošle godine nemačka kompanija RWE, jedna od ključnih u izgradnji nuklearke, povukla se je zbog neobezbedjenog finansiranja.

Rusi su, medjutim, nastavili sa aktivnostima, a u februaru ove godine ponudili su i kredit od dve milijarde evra za početak gradnje, uz uslov da sredstva vrati budući strateški investitor. Trajkov je izjavio da Rusi mogu da se uključe u izgradnju "Belena", ali ne kao strateški investitor.

Bivši izvestilac Evropskog parlamenta za Bugarsku Džefri van Orden izjavio je u Sofiiji da strateški partner u izgradnji nuklerake mora biti iz Evropske unije.

Buduća nuklearka, prema projektu, imaće dva 440-megavatna reaktora, a troškovi izgradnje procenjeni su na blizu četiri milijarde evra.

Izgradnja druge bugarske nuklerake postala je aktuelna pošto je Bugarska u cilju pristupanja Evropskoj uniji, a na predlog Evropske komisije, iz bezbedodnosnih razloga zatvorila četiri 440-megavatna reaktora starije ruske proizvodnje u nuklearki "Kozloduj". U funkciji su ostali peti i šesti, novije ruske proizvodnje, jačine od po 1.000 megavata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: