Sindikat Telekoma predaje zahteve

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbija podneće zahteve rukovodstvu Telekoma i Vladi Srbije, čime će početi da teče rok od 10 dana za njihovo ispunjenje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

14:20

Default images

Predsednik Sindikata "Telekoma Srbija" Miroslav Joksimović je istakao da će posle isteka tog roka, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, zaposleni u "Telekomu" preduzeću stupiti u štrajk.

"'Sindikat 'Telekoma Srbija' već je doneo takvu odluku, ali se još čeka odluka Jedinstvenog sindikata 'Telekoma Srbija', kako bi se formirali zajednički zahtevi oba sindikata," rekao je Joksimović i dodao da će posle toga reprezentativni sindikati poslati svoje zahteve poslodavcu.

"Očekujemo zvanične pregovore sa rukovodstvom kompanije i predstavnicima resornog ministarstva u narednih 10 dana, koliko iznosi zakonski rok do stupanja zaposlenih u štrajk, odnosno do 1. februara, do kada će biti pripreman štrajk, ako ne uspemo ništa da dogovorimo," rekao je Joksimović.

On je ponovio da su zahtevi sindikata "Telekoma" da to preduzeće dobije pravo da samostalno formira zarade u skladu sa poslovnim uspehom, isplata toplog obroka u visini od 15 odsto prosečne zarade i regresa za godišnji odmor od 75 odsto prosečne plate u Srbiji.

Komentarišući izjavu direktora "Telekoma Srbije" Branka Radujka da će svako otvoreno pitanje unutar kompanije biti rešeno izmedju njenih akcionara, menadžmenta i predstavnika reprezentativnih sindikata, Joksimović je rekao da se sindikat i zalaže za to da se razgovara o onome što je realno u preduzeću i da za zarade zaposlenih ubuduće ne bude izdvajano manje od 10 odsto ukupnog prihoda Telekoma.

Joksimović je podsetio da je u poslednjih pet do šest godina, na osnovu plana Vlade o restrukturiranju preduzeća, "Telekom" napustilo oko 4.000 radnika i da trenutno nema tehnološkog viška, već da kao i pre odlaska tih ljudi, manji broj zaposlenih radi isti obim posla za istu platu.
Reprezentativni sindikati "Telekoma Srbija"- Jedinstveni sindikat "Telekoma Srbija" i Sindikat "Telekoma Srbija" doneli su u petak 15. januara odluku o formiranju štrajkačkog odbora.

"Način štrajka odrediće štrajkački odbor, ali ćemo pokušati da time što manje oštetimo gradjane", istakao je Joksimović i dodao da su sindikati sve vreme otvoreni za pregovore sa predstavnicima vlade.

Sindikati zahtevaju i da vlada objavi, koja je njena strategija za "Telekom", naglasio je Joksimović, napominjući da ta kompanija od juna postaje otvoreno akcionarsko društvo, čime će se "otvoriti mnoga pitanja".

"Samo 10 odsto prihoda "Telekoma" sada odlazi na zarade zaposlenih, što je ispod evropskog proseka i nećemo izdržati tržišsnu utakmicu jer će najbolji zaposleni preći u konkurentske firme," ocenio je Joksimović.

Prosečna plata na nivou celog "Telekoma" je, prema njegovim rečima, oko 42.000 dinara, a radnici sa srednjom stručnom spremom, kojih u kompaniji ima oko 70 odsto, imaju prosečnu platu manju od 35.000 dinara.

Joksimović je istakao da "Telekom" nije javno preduzeće koje "prati" MMF, već akcionarsko društvo koje posluje sa dobitkom i puni budžet, tako da, prema njegovoj oceni, nema razloga da se njihovim zahtevima ne izadje u susret.

On je naveo i da je dobit Telekoma u prošloj godini bila rekordnih 23 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: