Mrkonjić: Koridor 10 gotov do 2012.

Prioritet ministarstva za infrastrukturu naredne godine biće izgradnja koridora 10, koji će biti zavšen do 1. maja 2012. godine, kaže Ministar Mrkonjić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 25.12.2009.

14:30

Default images

“Za završtek Koridora 10 obezbeđena je 1,1 milijarda evra. Od toga je 388 miliona dolara, obezbeđeno od Svetske banke, 600 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB), 150 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 100 miliona evra iz Helenik plana”, rekao je Mrkonjić.

On je istakao da Srbija trenutno ima 850 miliona evra garancija za rekonstrukciju železnice i dodao da bi Srbiji bilo potrebno 1,1 milijarda evra za rekonustrukciju železničke pruge od Subotice do Niša. Time bi ta pruga, postala dvokolosečna sa mogućnošću da vozovi idu do 160 kilometara na sat, a novac bi išao i za elektrifikciju pruge Niš-Dimitrovgrad. Mrkonjić je kazao da bi završetkom tih radova vozovi tri sata brže prolazili kroz Srbiju.

Mrkonjić je istakao da zajam od Ruske federacije još uvek nije definisan, ali je dodao da se očekuje da dogovor bude završen do kraja januara 2010. godine.

Podsetimo, takođe, i da je ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić rekao da će u 2011. početi izgradnja autoputa do Republike Srpske, u koji će biti uloženo 1,14 milijardi evra, i koji će povezati Koridor 10, od Pojata, preko Kruševca, Čačka, Požege i Užica, sa Višegradom. "Iduće godine će biti završena dokumentacija i eksproprijacija, a u 2011. godini će početi izgradnja", kazao je on ranije.

Mrkonjić je najavio i izgradnju auto puta Beograd – Južni Jadran, takozvanog Koridora 11, koji će u delu od Preljine do Požege koštati 413 miliona evra. Inače, prema procenama Instituta za puteve na jednoj od deonica ovog puta zbog loše konfiguracije zemljišta kilometar puta koštaće 12 miliona evra.

Inače, u predlogu budžeta za 2010. godinu za autoput Koridor 10 obezbeđeno je 1,1 milijardi evra u kreditu i 600 miliona evra za železnički deo tog koridora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: