SIEPA: Investitori se sele u Srbiju

Dvadesetak fabrika iz Rumunije i Bugarske u poslednjih nedelju dana izrazilo je interesovanje da premesti proizvodnju u Srbiju, kažu u SIEPA.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.11.2008.

13:26

Default images

Direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Vesna Perić izjavila je da investitori žele da presele proizvodju iz tih zemalja u Srbiju ocenjujući da je to jedna od posledica svetske finansijske krize.

"Radi se o kompanijama iz autoindustrije, poizvođačima akumulatora, a bilo je upita i za otvaranje pozivnih centara za informatičku industriju", kazala je ona.

Investirori su nešto uzdržaniji pri realizaciji ulaganja u Srbiji zbog globalne finansijske krize, ocenila je ona, ali je istakla da nema dugoročnih odlaganja i odustajanja.

Direktorka SIEPA je kazala da bi Srbija u uslovima globalne krize trebalo da iskoristi visoku stopu privrednog rasta da bi u 2009. godini privukla strane investicje.

"Srbiji bi u narednoj godini trebalo od četiri do pet milijardi evra direktnih stranih investicija", kazala je Perić, ali nije mogla da proceni koliko će investicija Srbija privući.

Perićeva je dodala i da će SIEPA u narednoj godini organizovati predstavljanje srpskih kompanija na 25 sajmova u inostranstvu, medju kojima je najveći broj poljoprivrednih sajmova i izložbi hrane, ali u planu je predstavaljanje i na sajmu filmske industrije.

Prema njenim rečima, SIEPA će organizovati i kampanju po Sjedinjenim Američkim Državama, u Silicijumskoj dolini i Bostonu, kako bi privukli investitore iz oblasti informatičkih tehnologije i biotehnologija.

"Neke kompanije iz SAD već su zainteresovane za ulaganje u Srbiji", kazala je direktorka SIEPA Vesna Perić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: