Srbija

Subota, 15.12.2007.

15:28

Moguć rebalans budžeta zbog Kosova

Vlada Srbije moraće da izvrši rebalans budžeta za 2008. godinu, ako dođe do negativnog ishoda rešavanja statusa Kosova.

Izvor: Beta

Default images

"Nije tačno da se ne razmišlja o Kosovu", rekao je ministar finansija Srbije Mirko Cvetković na savetovanju ekonomista na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, odgovarajući na pitanje učesnika šta vlada planira da učini u slučaju negativnog ishoda pitanja Kosova.

Prema Nacrtu bužeta za 2008. godinu, za finansiranje Kosova i Metohije predviđena su sredstva od 32 milijarde dinara.

Cvetković je kazao da predlog budžeta za 2008. godinu nije "izborni", jer bi u tom slučaju značilo da on svima odgovara.

"Ovim budžetom niko nije zadovoljan, pa čak ni ja", naglasio je Cvetković.

On je, ipak, kazao da je budžet napravljen na jedini mogući način da se uspostavi balans.

"U prvih deset meseci ove godine javni dug je smanjen za oko 300 miliona evra i sada je ispod 30 odsto BDP-a", naveo je Cvetković.

Prema njegovim rečima, najveća stavka javnog duga jeste isplata stare devizne štednje i meri se milijardama evra, ali i isplata zaostalih penzija, što će, kako je rekao, uticati na porast agregatne tražnje i uticaće i na inflaciju i potrošnju.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Diana Dragutinović izjavila je da je će u ovoj godini inflacija biti oko 10 odsto i dodala da je ostvarena bazna inflacija od oko pet odsto.

Prema njenim rečima, u 2008. takođe će biti ostvarena i bazna inflacija od tri do šest odsto.

Kako je rekla, NBS ne vodi namerno politiku jakog dinara, jer kurs nije predvidiv ni za tržište ni za NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: