Srbija

Petak, 26.02.2010.

00:23

Đilas: Metro po modelu bečkog

Gradonačelnik Dragan Đilas kaže da se nada da će domaći eksperti prihvatiti model bečkog metroa za budući metro u glavnom gradu Srbije.

Izvor: Tanjug

Default images

On objašnjava da je u pitanji metro "od četiri vagona, koji jednim delom ide ispod zemlje jednim iznad, 80 kilometara na sat i nigde se ne seče sa drumskim saobraćajem".

"To će omogućiti brže kretanje ljudi, samim tim mogućnost za neki bolji biznis, kao i viši standard građana", istakao je gradonačelnik. On je dodao da će "u toku narednog meseca jedna grupa privrednika, stručnjaka za metro i novinara otputovati u Beč, da bi se na licu mesta upoznali sa lakim i teškim metroom".

"U toku godine krenuće se sa izgradnjom Gradske železnice. Biće kupljeni novi vozovi koji će omogućiti gradjanima da za petnaest minuta stižu u centrar iz najudaljenijih delova grada", najavio je gradonačelnik.

Đilas je dodao da će u narednom periodu grad kupiti nove tramvaje i trolejbuse, kao i oko 300 autobusa na gas koji će omogućiti kvalitetniji prevoz u prestonici.

Gazela je primer lošeg planiranja

Gradonačelnik Beograda izjavio je i da bi bilo bolje da je odložena rekonstrukcija mosta "Gazela" dok se ne završi obilaznica oko Beograda i most preko Ade Ciganlije, "jer ćemo u narednih 10 meseci imati katastrofalno stanje u saobraćaju".

Prema njegovim rečima "Gazela" je primer lošeg planiranja, jer saobraćaj u Beogradu ne može da izdrži jednu rekonstrukciju mosta i izgradnju drugog na razmaku od jednog kilometra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

16 h

Podeli: