Srbija

Ponedeljak, 24.09.2007.

16:02

Srbija ratifikovala CEFTA sporazum

Skupština Srbije ratifikovala je Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi (CEFTA).

Izvor: Beta, Ekonomist

Default images

Sporazumom je predviđena liberalizacija javnih nabavki i jače privlačenje investicija u zemlje potpisnice, a povećava se i šansa za izlazak na evropska tržišta po preferencijalnom, povlašćenom tretmanu. On omogućava i izvoz u treće zemlje proizvoda napravljenih od komponenti različitih zemalja CEFTA.

CEFTA sporazum obuhvata preko 90 odsto međusobne robne razmene u regionu po preferencijalnim uslovima i u zemlje CEFTA odlazi preko jedne trećine ukupnog izvoza Srbije.

Zemlje-članice CEFTA 2006. uspostaviće zonu slobodne trgovine u prelaznom periodu najkasnije 31. decembra 2010. godine, ukoliko se potpuno liberalizuje najmanje 90 odsto ukupne trgovine, što znači da jedan deo poljoprivrednih proizvoda može i dalje da ima zaštitu.

Sporazum omogućava širenje tržišta za sve proizvode, ali i trgovanje pod istim uslovima za sve proizvođače, proširuje i modernizuje domen slobodne trgovine, otvara veće tržište za trgovinu i investicije i stvara institucije nadležne da upravljaju u ovoj oblasti.

Sporazum CEFTA su 19. decembra 2006. godine potpisale Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Srbija, Crna Gora i UNMIK u ime Kosova. Sporazum je za Albaniju, Crnu Goru, Makedoniju, Moldaviju i Kosovo stupio na snagu 26. jula, odnosno 22. avgusta 2007. za Hrvatsku. BiH je trebalo da ratifikuje CEFTA sporazum 31. jula, ali je ratifikacija odložena.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je 5.septembra ratifikovao CEFTA sporazum, a zatim sutradan usvojio “Predlog zakona o primeni Sporazuma o izmeni i pristupanju CEFTA”, kojim bi se sa početkom njegove primene zadržale postojeće carine od 40 odsto na uvoz mleka, mesa, mlečnih i mesnih proizvoda iz Srbije i Hrvatske. Sporazum treba da ratifikuje i Dom naroda Parlamenta BiH i onda stupa na snagu.

Poznato je da Srbija sa BiH ima problema u sprovođenju bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini. Naime, BiH je prošle godine ponovo uvela carine na uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i Hrvatske (40 odsto od MFN), pod uticajem pojedinih poljoprivrednih proizvođača, što predstavlja kršenje sporazuma i principa slobodne trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

15 h

Podeli: