Srbija

Sreda, 21.11.2007.

11:36

"Podela akcija samo vrednih firmi"

Delićemo akcije samo vrednih kompanija, koje su namerno odabrane kako bi ljudi imali odgovarajuću vrednost, kaže Dinkić.

Izvor: B92

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić rekao je u Kažiprstu B92 da je Zakon o podeli akcija i koncept o privatizaciji šest velikih javnih preduzeća, od 2008. do 2010. godine, upućen u petak na proceduru Vladi i svim reprezentativnim sindikatima, uključujući i sindikate javnih preduzeća, kao i da je objavljen na veb-sajtu Ministarstva.

Besplatna podela akcija predviđena je za četiri miliona građana Srbije, koji do sada u privatizacijama nisu dobili nikave akcije.

"Svim punoletnim građanima profesorima, lekarima, novinarima i ostalim državnim službenicima namenjeno je 15 odsto vrednosti preduzeća. Za zaposlene u tim javnim preduzećima smo predvideli posebne stimulacije. Jedna mogućnost je da dodatne akcije mogu kupiti uz popust od 50 odsto, a druga opcija je da im se isplate jednokratni bonusi u momentu kada se izvrši privatizacija. Konkretno smo predložili da se po zaposlenom isplati po 5 hiljada evra", kaže on i dodaje da je predložena ukupna isplata bonusa od 400 miliona evra.

Prema rečima ministra Dinkića nakon usvajanja zakona građani će imati rok od pola godine da se prijave za besplatno dobijanje akcija i da njima potom trguju kada se ova preduzeća nađu na berzi.

"Prijavljivanje će biti vršeno po filijalama nacionalne službe za zapošljavanje. Takođe, neće se omogućiti raspolaganje tim akcijama pre nego što se uspostavi cena na berzi ili pre nego što se uspostavi cena nakon okončanja tenderske privatizacije", naglasio je on.

Dinkić je najavio da će za Naftnu industriju Srbije (NIS) i JAT biti raspisani tenderi, dok je za "Telekom", Elektroprivredu Srbije (EPS), "Galeniku" i "Aerodrom" predviđena inicijalna javna ponuda (IPO) na berzi.

"Ako krenemo u tender za NIS u martu mesecu i okončamo ga do kraja sledeće godine, prva trgovina akcijama građana je moguća u 2009. godini. U slučaju Telekoma realno je da, ako donesemo strategiju na Vladi, moramo da nađemo investicionu banku na međunarodnom tenderu koja će nam pripremiti tehnički strategiju do sredine sledeće godine", rekao je on i ocenio da bi IPO za "Telekom" bio u četvrtom tromesečju 2008, za "Galeniku" u prvom "kvartalu" 2009, za "Aerodrom" u trećem tromesečju 2009. godine i za EPS u prvom kvartalu 2010.

"Procese privatizacije ne odugovlačiti"

Dinkić smatra da je loše što se samo jedan kupac sa niskom cenom javio na tenderu za osiguravajuću kuću DDOR "Novi Sad", što je dokaz da procese privatizacije ne treba odugovlačiti.

On je ocenio da je, ukoliko ponuđač ne bude predložio mnogo višu cenu, potrebno odustati od prodaje DDOR-a, jer može da se proda daleko skuplje. Ukoliko se značajno ne povisi cena, jedna od opcija je da se za šest do devet meseci ponovi tender, ali da se drugačije organizuje, objasnio je ministar.

Druga opcija je da se eventualno odustane od privatizacije prodajom strateškom partneru i da se "ide na trenutnu dokapitalizaciju sa nekom međunarodnom finansijskom organizacijom", rekao je Dinkić.

Novi koncept industrijskog razvoja

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je najavio plan da se do kraja ove godine, na osnovu strategije privrednog razvoja, napravi novi koncept industrijskog razvoja i da se proglasi nekoliko industrijskih zona od nacionalnog značaja.

"Jedna će biti Inđija, gde će biti smeštene sve tehnologije zasnovane na znanju, pre svega informaciona tehnologija. Druga će biti Niš, gde će biti smešteno sve u vezi sa elektronikom. Ideja nam je da takve kompanije, ne samo kineske, već i iz celog sveta, smestimo da rade tu", objasnio je on i dodao da je Majkrosoft (Microsoft) najavio da seli svoj razvojni centar u Inđiju.

Dinkić je zvaničnicima Kine, tokom nedavne posete, ponudio da ta zemlja napravi sopstvenu zonu između Vranja i Bujanovca. On je naveo da je Kina ojačala i da će ove godine preteći Nemačku po ukupnom nivou BDP-a. "Naravno, to uključuje i naš plan o zavšetku koridora 10 na jugu Srbije, za koji će se tender raspisati do kraja ove godine", dodao je.

"Želimo da proizvođači iz Kine budu jedni od konkurenata na tenderu za preduzeće Zastava iz Kragujevca, koji ćemo objaviti. Takođe, nameravamo i da animiramo što više konkurenata za taj tender. I već sledećeg meseca ću posetiti u Austriji jednu od najvećih evropskih fabrika automobila koja ima najveći prihod od prodaje automobila", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

16 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: