Srbija

Ponedeljak, 15.08.2011.

00:05

Izgradnjom niče nova slika Srbije

Beograd je posle 30 godina dobio novi most, a širom Srbije gradi se ili će uskoro početi da se gradi još nekoliko velikih mostova.

Izvor: Press

Default images

Uz to, u toku su radovi na još najmanje desetak važnih infrastrukturnih projekata, poput saobraćajnica, elektrana, hidrocentrala...

Trenutno se radi na 250 kilometara drumskog Koridora 10, a tenderi za još 80 kilometara biće završeni u narednih mesec dana.

Za dve-tri godine Beograd će, pored nedavno spojenog mosta preko Save na Adi, imati i most koji će spojiti Zemun i Borču, obnovljenu Gazelu i prvu liniju metroa, dok će Srbija dobiti najveći akvapark na Balkanu, prvu solarnu elektranu, prvu samoodrživu zgradu, kompletno obnovljenu rafineriju u Pančevu... Diplomirani građevinski inženjer Dušan Bogojević iz Ministarstva za infrastrukturu podseća da će uskoro početi gradnja novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, dok će most preko Beške, trenutno najduži koji se gradi u Evropi, vredan oko 40 miliona evra, biti potpuno završen i otvoren za saobraćaj 1. oktobra.

"Žeželjev most, vredan 45 miliona evra, biće drumsko-železnički, a završetak radova predviđen je za 2013. godinu", kaže Bogojević. Ovaj most će se graditi na temeljima starog, srušenog za vreme NATO bombardovanja, imaće dva koloseka i dve kolovozne trake za drumski saobraćaj sa pešačkim i biciklističkim stazama. Biće dugačak 474 metra i širok 31 metar, a izgrađen od čelične konstrukcije, sa dva luka i jednim rečnim stubom.

"Pre njega, tačnije do avgusta 2012. trebalo bi da bude završen most preko Velike Morave, na pruzi Jagodina - Paraćin. Radovi vrede 8,88 miliona evra, a započeti su u februaru", rekao je Bogojević.

U toku su radovi na nekoliko deonica na Koridoru 10 čiji se završetak očekuje ove, sledeće i 2013. godine. "Radovi su u toku na autoputu E-75, na deonici Horgoš - Novi Sad. Projekat se finansira iz budžeta, a trebalo bi da bude završen u oktobru ove godine. Radi se i na obilaznici oko Novog Sada, sa pristupnim saobraćajnicama i petljama Zrenjanin i Novi Sad, kao i na oko 12 kilometara trase Horgoš - Beograd", navodi on.

Iz kredita EIB-a i EBRD-a finansiraju se radovi na obilaznici oko Beograda.

"Ukupna dužina obilaznice, od petlje Batajnica do Bubanj potoka iznosi 57,5 km. U toku su radovi na petlji Batajnica vrednosti oko 40 miliona evra, a završetak je planiran za novembar 2012. Vrednost radova deonice od petlje Batajanica do petlje Dobanovci je oko 35 miliona evra. Septembar sledeće godine je rok za završetak radova na deonici Orlovača - tunel Straževica", nabraja Bogojević.
Državni sekretar za rudarstvo i energetiku Dušan Mrakić navodi da je u toku velika revitalizacija Rafinerije Pančevo, koju finansira ruski Gasprom, a radovi vredni 550 miliona evra trebalo bi da budu završeni krajem 2012. godine.

"Naredne godine bi trebalo da počnu radovi i na TE Kolubara, TENT-u, u Kostolcu, zatim izgradnja nove gasne elektrane u Novom Sadu, čija je vrednost 200 miliona evra. Započeta je i revitalizacija hidrocentrala Đerdap i Bajina Bašta, a 2012. gradiće se hidrocentrala na Limu, nove elektrane na Drini, biće rehabilitovana HE Zvornik...", naveo je Mrakić.

U Beogradu, kako navodi pomoćnik direktora Agencije za investicije i stanovanje glavnog grada Dragan Ivanović, sledeća godina će biti godina intenzivne izgradnje. U pripremi je nekoliko velikih projekata, a gradonačelnik Dragan Đilas najavio je kapitalni projekat metroa, čija bi prva linija trebalo da bude u funkciji od 2016.

Na severu Srbije, u Bačkom Petrovcu, niče najveći i najsavremeniji akvapark na Balkanu, koji će početi da radi već krajem avgusta. Akvapark će raditi 24 sata dnevno, do oktobra će u funkciji biti samo spoljašni sadržaji, dok će izgradnja zatvorenog dela kompleksa početi tada.

U sastavu kompleksa na 20 hektara biće vodeni tobogani, jedinstveni bazeni za decu i odrasle, rafting na podivljaloj reci, lenja reka, relaks bazeni, sportovi na pesku, biciklistička staza, tereni za mini golf, tenis, košarku, rukomet i fudbal. Ukupna vrednost projekta je 22 miliona evra. Investitor je slovačko preduzeće „Akva terming", koje u toj zemlji već ima dva takva centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

12 h

Podeli: