Srbija

Petak, 15.05.2015.

13:45

Grad obrao maline, ljudi u suzama

Nevreme sa pljuskovima, gradom i jakim vetrom nanelo je veliku štetu voćnjacima u Kragujevcu, Rekovcu, Arilju i okolini Ivanjice.

Izvor: B92, Beta

Default images
Foto: Thinkstock.com, ilustracija

Šteta koju je grad naneo ariljskim malinarima meri se milionima evra, izjavio je Tanjugu predsednik te opštine Zoran Todorović.

Prema njegovoj oceni, ova vremenska nepogoda je po mišljenju stručnjaka, mogla da se spreči da je bila regulisana protivgradna zaštita.

"Grad je kratko trajao, ali je pričinio ogromnu štetu proizvođačima, a Arilje je prestonica maline i skoro svako domaćinstvo se bavi proizvodnjom "crvenog zlata", naveo je Todorović.

On je kazao da je velikom broju domaćinstava pogođenih gradom ugrožena egzistencija, pa mogu postati i socijalni slučajevi. Todorović je naveo da su proizvođači uložili ogromna sredstva u podizanje zasada da dovedu malinu do branja, ali jučerašnja elementarna nepogoda je uništila sav njihov trud i ulog.

Takođe je precizirao da su najveće šteta načinjene proizvođačima Brekova, Bjeluše,Dobrače, i Radoševa. Todorović ističe da je lokalna samuprava nabavila 22 protivgradne rakete, odnosno dve po protivgradnoj stanici, ali su one smeštene na poligonu u Užicu.

"Strelci nisu imali ugovore kako bi dejstvovali. Lokalna samouprava je imala komunikaciju sa sektorom za vanredne situacije, upozoravali smo ih na eventualne nepogode kako bi smo blagovremeno reagovali, međutim grad nas je preduhitrio", rekao je on.

Todorović je dodao, da je danas imao sastanak sa oštećenim voćarima koji su ojađeni i ne znaju kako će preživeti ovu godinu.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava će formirati komisiju za procenu štete, i kontaktirati osiguravaujuće kuće kako bi se precizirao broj poljoprivrednih proizvođača koji su osigurali svoje malinjake.

Takođe, biće sačinjeni zapisnici nakon procene štete, a juče je stigla i odluka Vlade, koja je donela uredbu da rakete danas budu raspoređene protivgradnim stanica, zaključio je Todorović. Olujni vetar sa kišom i gradom pričinio je veliku materijalnu štetu i poljoprivrednim usevima i kulturama u Rekovcu i okolini.

Predsednik Opštine, Predrag Đorđević rekao je za Agenciju Beta da je gradom veličine lešnika pogođena trećina opštine, sa desetak naselja.

"Oluja je naišla iz pravca Kragujevca i pogodila selo Ratković, zatim Rekovac, selo Vukmanovac i područje prema Juhoru. Za minut-dva je sve bilo belo, a ulice Rekovca su neverovatnom brzinom poplavljene vodom, sa puno lišća i granja", kazao je Đorđević.

Oluja je bila toliko jaka, da meštani ne pamte toliku silinu nevremena sa kišom i gradom. Oluja je brzo prošla, trajala je oko pet minuta. Đorđević navodi da je šteta velika, naročito na voćkama i vinovoj lozi.

"Sutra ćemo formirati komisiju za procenu štete i znati detaljnije kolika je šteta", kazao je Đorđević.

Predsednik Opštine nije imao informaciju da li je protivgradnim raketama dejstvovao Radarski centar Bešnjaja. .

Malinari traže smenu ministarke

Zbog velikih šteta koje je grad pričinio malinjacima u opštinama Ivanjica i Arilje, malinari su zatražili smenu ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković, saopštila je Asocijacija "Malinari Srbije".

Kako je za agenciju Beta izjavio predsednik Asocijacije udruženja proizvođača malina i ostalog jagodičastog voća Dobrivoje Radović jak grad potpuno je uništio malinjake na 50 odsto od ukupno 100 hektara koliko ima u ivanjičkom kraju.

"Nijedna raketa nije dejstvovala iako je opština Ivanjica kupila 192 i one se nalaze po raznim magacinima, a ni za jednog strelca nije organizovan seminar niti obuka, kao što nisu izvršeni ni lekarski pregledi, što znači da je protivgradna sezona nespremno dočekana", rekao je Radović.

On je dodao da je za to najodgovornije Ministarstvo poljoprivrede i da će od Vlade tražiti nadoknadu štete poljoprivrednicima "koji su poslednji dinar uložili u svoje malinjake, a ostali su bez igde ičega".

Asocijacija "Malinari Srbije" okuplja 20 udruženja jagodičastog voća sa prostora Srbije. Jako nevreme juče je zahvatilo opštine Ivanjica i Arilje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

13 h

Podeli: