Svet 14

15.06.2024.

15:45

Pet stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete šefu

Negovanje dobrih odnosa sa šefom je težak imperativ za svakog zaposlenog, ali radnici imaju više moći nego što misle kako bi stekli naklonost svog šefa.

Izvor: Capital

Pet stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete šefu
Depositphotos/zeffss

Podeli:

Američki poslovni portal Business Insider je u razgovoru s karijernim trenerima, stručnjacima za rad i samim šefovima utvrdio fraze koje bi zaposleni trebalo da izbegavaju u komunikaciji s nadređenima.

"To nije moj posao"

Osnivačica i direktorica agencije Inspiration Careers Prerika Agarwal je napomenula da posebno frustrirajuća fraza za menadžere glasi: “To nije moj posao”. Kao razlog zašto je to tako istakla je da zaposlenik tom frazom sugeriše nedostatak fleksibilnosti i nespremnost da doprinese radnom kolektivu.

Savetnica u kompaniji Career Success Alvina Miller je kazala da šefovi cene zaposlenie koji su spremni da idu iznad i dalje od svojih definiranih uloga kada situacija to zahteva.

Tanka je linija između rada prema plati i biti pouzdan timski igrač. Stručnjaci sugerišu da od šefa tražite objašnjenje zašto traži da uradite nešto što nije vaš posao, a ne da mu odgovorite spomenutom frazom. Agarwal je istakla da bi se zaposlenici trebali fokusirati na to kako mogu pomoći ili predložiti nekoga ko bi mogao biti prikladniji za određeni radni zadatak.

"Tako smo uvek radili"

Rutina je možda ugodna, ali zaposleni koji se opiru promjenama bi mogli imati neugodan odnos sa šefom. Osnivač i direktor kompanije BeamJobs Stiven Grit je podsetio da sve industrije prihvataju promene kako bi ostale konkurentne. Te promene se odnose i na radno okruženje.

“Menadžeri traže radnike koji su spremni da izazovu konvencionalna uverenja, pozdravljaju sveže ideje i nikada ne prestaju da trraže načine kako bi radni proces bio tečan”, konstatovao je Grit.

Osnivač kompanije Work Remote Now Alan Vu je naveo da zaposleni koji se pozivaju na stari način rada to često čine kao izgovor da nastave da rade na neefikasan način.

"Ne znam"

Agarwal je naglasila da je sasvim u redu da zaposlenici nemaju odgovore na svako pitanje, ali da iza svakog odgovora “ne znam” treba da sledi “saznaću”. Naime, kako je objasnila, odgovor s isključivo “ne znam” pokazuje nedostatak inicijative i veština za rešavanje problema. Dakle, pokazuje se nedostatak poželjnih radnih osobina.

“Informacije su veoma važne, a danas ih je obično lako pronaći. Ako nešto ne znaš, saznaj. To je tako jednostavno”, konstatovao je direktor kompanije The New Workforce Kreg Kliman.

"Nikada mi to nije rečeno"

Osnivač kompanije Wyoming Trust Mark Pirs je ukazao da je šefovima teško da podensu kada zaposleni u svoju odbranu kaže da mu nešto nije rečeno.

“Ponekad zaposlenima možda nešto i nije rečeno, ali ako to postane obrazac ponašanja, onda može postati veliki izvor nezadovoljstva menadžera”, upozorio je Pierce.

Napomenuo je da se ovim odgovorom može sugerisati da se pokušava izbeći odgovornost. Osim toga, prebacivanjem krivice na drugog uskraćuje se prilika za učenje i usavršavanje.

"Ne mogu"

Kliman je upozorio da bilo koja rečenica koja počinje s “ne mogu” može biti okidač šefovog nezadovoljstva. Miler je istakla da se to odnosi i na zaposlene koji kažu da ne mogu da rade s određenim kolegom.

“Otvoreno odbijanje saradnje može se smatrati neprofesionalnim i ometajućim. Bolje je rešavati sukobe”, sugerisala je Miler.

Umesto odgovora “ne mogu”, prihvatljivo je predložiti šefu alternative i rešenja, piše Business Insider.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

9 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: