Lidlu objavljen "rat", preti konkurencija

Austrijski trgovački lanac Bila u Hrvatskoj nedavno je krenuo u jaku reklamnu kampanju u kojoj promoviše diskontne cene proizvoda svoje robne marke.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

13:56

Lidlu objavljen
Foto: Thinkstock

Ovako je ovaj trgovački lanac ušao u reklamni “rat” za kupce sa Lidlom, koji jedini ima prave diskontne cene na hrvatskom tržištu maloprodaje.

Većini kupaca najvažniji faktor pri odabiru artikala je cena.

To se događa na svim tržištima pa diskonteri sa jedne strane uređenjem trgovina i ponudom sve više odstupaju od svojih minimalističkih koncepata u kojima je cena najvažnija, dok klasični trgovački lanci cenama artikala svojih robnih marki nastoje da konkurišu diskontima koji su robne marke i doneli na tržište.

U Bili najavljuju da će njihova kampanja kojom promovišu svoju robnu marku trajati do 24. februara ove godine. Samo u tom trgovačkom lancu na policama su dosegnuli više od 300 proizvoda svoje robne marke i to u svim robnim grupacijama. Čak 200 proizvoda košta manje od 10 kuna (oko 160 dinara), a stotinak proizvoda hrvatskog je porekla.

“Prilikom formiranja cena Clever proizvoda pratimo sve trendove na tržištu i u ostalim trgovačkim lancima, pa nedeljnom kontrolom cena kupcima garantujemo da su sve standardne cene Clever proizvoda iste ili niže kao kod uporedivih proizvoda u drugim trgovinama”, pojašnjavaju u Bili.

Procenjuje se da većina velikih trgovaca na svojim robnim markama ostvari oko petine ukupnog prometa. Ukupno hrvatsko maloprodajno tržište obeležio je veliki rast robnih marki poslednjih deset godina. Procenjuje se da je u trenutku ulaska Lidla na hrvatsko tržište udeo robnih marki imao samo dva odsto, dok danas nosi 20 odsto vrednosti prosečne maloprodajne korpe. Iz Konzuma su nedavno otkrili da imaju celi sektor od tridesetak zaposlenih koji upravlja isključivo robnim markama pa su samo u poslednjih godinu dana izbacili 500 novih proizvoda robnih marki.

Bilo da je reč o robnim markama ili brendovima, trgovački lanci na hrvatskom maloprodajnom tržištu već duže vreme reklamne kampanje baziraju isključivo na cenama proizvoda i akcijama, a mnogi od njih priznaju da takva tržišna spirala rušenja cena više nema smisla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: