Dobra vest za Hrvate, rastu investicije

Direktna strana ulaganja u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine iznosila su 498,2 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2015.

18:50

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema podacima iz platnog bilansa, u prvih šest meseci prošle godine direktna strana ulaganja bila su 928,8 miliona evra, što je oko 430 miliona evra više nego u prvom polugodištu ove godine, navodi Tportal.

Preliminarni podaci centralne banke pokazuju da su strani investitori u prvoj polovini ove godine najviše ulagali u trgovinu i nekretnine, hemijsku industriju i građevinarstvo, a po državama najzastupljeniji su bili investitori iz Luksemburga, Nemačke i Holandije.

Gledano po delatnostima, ulaganja u proizvodnju hemikalija i hemijskih proizvoda iznosila su u prvom polugodištu 88,6 miliona evra, u građevinarstvo 72,8 miliona evra, vlasnička ulaganja u nekretnine iznosila su 68,6 miliona evra, a u poslovanje nekretninama 51,5 miliona evra. Ulaganja u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini iznosila su 61 milion evra, dok su 53,9 miliona evra stranci su uložili u trgovinu na malo i u popravke predmeta za domaćinstvo.

Po zemljama prednjače ulagači iz Luksemburga s uloženih 309,7 miliona evra u prvoj polovini godine, a slede investitori iz Nemačke s iznosom od 122,5 miliona evra i Holandije sa 111,7 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: