Region

Nedelja, 03.05.2015.

14:37

HR vinari: Spas u skupoj flaši

Proizvodnja visokokvalitetnih vina u malim serijama je jedini način da hrvatski proizvođači isplivaju iz mora uvoznog jeftinog vina koje je ih je preplavilo.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Ulaganje u autentičnost brendova i insistiranjem na lokalnim sortama je, kako kažu, jedina sigurna karta na koju tvrde da mogu da igraju ne samo kod domaćih kupaca, već i prilikom izvoza.

Tom logikom se rukovodi i Đanfranko Kozlović, vlasnik vinarije Kozlović, koja je inače Beograđanima veoma poznata po "malvaziji“koju ovaj vinar najviše proda u glavnom gradu Srbije. Ovaj čuveni istarski proizvođač vina ima oko 25 hektara pod vinogradima, dok još desetak, kako kaže, obrađuju kooperanti, što rezultira proizvodnjom od oko 200.000 boca godišnje.

To je jedna mera koja je prilično velika za malog proizvođača, objasnjava on i dodaje da ne želi dalje da se širi već da fokus zadrži na specifičnosti svojih vina. Veća proizvodnja bi, kako kaže, zahtevala i izvoz na svetska tržišta za koja nije spreman.

Na tim velikim tržištima ne bismo mogli ostvariti neku veću dobit jer nas njihovi potrošači dovoljno ne poznaju, pa nas ne bi ni mogli plaćati koliko bi mi hteli, a da idemo u trku sa proizvođačima koji imaju jeftina vina, to ne želimo, ističe on.

Isti savet malim proizvođačima, ne samo u Hrvatskoj, već i Srbiji daje direktor izvoza najstarije i jedne od najvećih hrvatskih vinarija, Kutjevo Josip Vitez koja datira još iz 1232. godine.

Mali proizvođači jedino mogu profitirati u višoj kategoriji vina. Ako se žele cenom nadmetati na globalnom tržištu, teško mogu parirati jer velike proizvodnje će ih pojesti. Cene kakve velike kuće zahtevaju često su i za nas nedostižne, tvrdi on.

Kutjevo, vinarija koja godišnje proizvede šest miliona litara vina, a izveze dva miliona tona litara, što čini 40 odsto ukupnog hrvatskog izvoza, sa konkurencijom se bori na svoj način.

Teško možemo parirati na svetskoj trpezi sa šardoneom, koga ima svuda u svetu. Zato nastojimo forsirati graševinu, naš najpoznatiji brend, što nije nimalo lako, jer ta sorta široj javnosti, odnosno, svetskoj nije poznata, ali to je naša niša o kojoj želimo pričati”, kategoričan je Vitez.

Izvoz u Srbiju će svakako biti povećan. On u velikoj meri zavisi i od sposobnosti vinara, ali i od iskorišćenosti sredstava za promociju koji su mu na raspolaganju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: