RS: Uvezli bolesna goveda

Bolest plavog jezika pojavila se i u Republici Srpskoj, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

10:00

Default images

Prema pisanju Novosti, ova bolest utvrđena je kod dva govečeta uvezena iz Nemačke.

“Ove dve životinje su trenutno u karantinu na jednoj farmi u Gradišci. Kancelarija za veterinarstvo BiH prijavila je slučaj Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja”, istakli su u Ministarstvu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radmila Čojo rekla je da je u toku procedura sanitarnog klanja tih životinja, što je u skladu sa domaćim propisima. Iz Ministarstva ističu da je ovo „još jedan znak da rešenja o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji za uvoz, koja izdaje Kancelarija za veterinarstvo BiH,moraju sadržavati potrebne zahteve za garanciju zdravstvenog statusa životinja koje se uvoze“.

U rešenjima se mora zahtevati da veterinarska služba zemlje izvoznice garantuje da životinje koje se uvoze budu slobodne od svih bolesti, koje se tom vrstom mogu prenositi - istakli su u Ministarstvu i naglasili da očekuju da Kancelarija za veterinarstvo vrlo brzo pooštri mere, posebno zato što je planirano da se u narednom periodu uveze 3.000 steonih junica.

U Ministarstvu navode da je na prostorima Republike Srpske bolest plavog jezika utvrđena 2003. godine, naročito u opštinama na obali Drine, kad je dijagnostikovano oboljenje kod ovaca i goveda.

"Tip virusa koji je tada utvrđen, izazivao je veoma blagu kliničku sliku kod goveda i nešto težu kod ovaca, tako da nije bilo značajnijih uginuća. Nakon ovoga nismo imali pojavu ove bolesti", rekli su nam u Ministarstvu.

Dodaju da se u Republici Srpskoj redovno planira i radi pasivni nadzor nad ovom bolešću, što podrazumeva da se vrše dijagnostička i laboratorijska ispitivanja svih sumnjivih slučajeva kod oboljenja ovaca i goveda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: