"Pitanje je kada će se sve ugasiti"

Ukoliko Uniprom uskoro ne uplati novac za kupovinu KAP-a i ne počne da ulaže, može doći do zaustavljanja proizvodnje i gašenja fabrike.

Region

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

10:45

Default images

To upozoravaju iz Sindikata aluminijuma, navodeći da svakodnevno gašenje ćelija u Elektrolizi, koje su odavno trebalo da budu modernizovane, može dovesti u pitanje dalju sudbinu KAP-a i ugroziti nastavak proizvodnje.

"Ćelije su probile sve moguće maksimume. Svakoga dana se gasi određeni broj njih, čime proizvodnja u KAP-u opada, i samo je pitanje kad će se sve potpuno ugasiti. Ukoliko ne dođe do skorih investicija, rizikujemo da se proizvodnja ugasi, a ugašeni KAP neće vredeti nikome", upozoravaju iz Sindikata aluminijuma, a prenosi danas portal Cdm.me.

Prema njihovim rečima, ponovno pokretanje proizvodnje u KAP-u bilo bi jako teško, posebno imajući u vidu da u Elektrolizi ukupno ima 520 ćelija, a da puštanje u rad samo jedne od njih košta između 60.000 do 100.000 evra.

"I najveći optimisti u KAP-u nisu očekivali da možemo u stečaju izdržati godinu dana, a da ne prekinemo proizvodnju. Svaka ćelija u Elektrolizi ima radni vek koji je odavno prošao, pa su one sada kao bolesnici na aparatima", naveli su iz Sindikata.

Upravljanje KAP-om 19. jula preuzeo je nikšićki Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića, iako prethodno nije isplatio kupoprodajnu cenu od 28 miliona evra. Pejović je zatražio odlaganje uplate za 10. septembar, a do tada će, kako je kazao, učiniti sve kako bi održao proizvodnju u fabrici.

Ugovorom o kupoprodaji KAP-a, koji je potpisan 10. juna u Podgorici, bilo je predviđeno da cenu izmiri u roku od 30 dana. Nakon potpisivanja ugovora o kupovini KAP-a, Pejović je najavio da će kombinat preuzeti sa 300 radnika, od ukupno 720 koliko ih je bilo u trenutku prodaje.

U međuvremenu, Pejović je zatražio produženje roka za plaćanje kupoprodajne cene za KAP za još 60 dana, nakon što je okružni sud u Nikoziji 7. jula, na zahtev En plus grupe, Olega Deripaske, koji je bivši vlasnik podgoričkog kombinata, zabranio transakcije sa imovinom te fabrike.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić je 18. jula odobrio Pejoviću produženje roka za plaćanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: