Kroacija erlajnz još čeka partnera

Nakon što Kroacija erlajnz ude objavila poslovne rezultate za 2013. godinu, krenuće se sa novim pokušajem privatizacije te aviokompanije.

Region

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2013.

14:14

Default images

Kompanija će bez strateškog partnera teško izaći na kraj sa konkurencijom.

Poslovni rezultati bi, koji treba da budu objavljeni početkom 2014. godine, prema svemu sudeći, trebalo da budu dobri, prenosi portal Seebiz, piše Jutarnji list.

Na tom poslovnom rezultatu hrvatski ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić zasniva i mogućnost pronalaska kupca za 49 odsto kompanije nakon što je prvi tender propao jer se niko nije javio.

U međuvremenu, Aerodrom u Zagrebu preuzeo je francuski koncesionar koji želi da poveća promet za milion putnika do 2015. godine. Da bi se to desilo, u Zagreb bi trebalo da dođu nove aviokompanije i otvore se nove linije, što predstavlja direktnu konkurenciju za Kroaciju erlajnz.

Taj avioprevoznik trenutno ima povlašćen status u Hrvatskoj i ostvaruje više od 60 odsto prometa, što ipak za povećanje ukupnog prometa nije dovoljno.

Kroacija erlajnz je ukinula neke linije i smanjila broj letova, što je odmah uticalo na pad prometa na aedrodromu u poslednjih nekoliko meseci.

Direktor Aerodroma Zagreb Gonzalve de Kordu, rekao je u intervjuu za Jutarnji list da Francuzi imaju razumevanje za Kroaciju erlajnz i da su spremni da sačekaju završetak privatizacije kompanije.

Prema nekim procenama, međutim, Francuzi će čekati najviše šest meseci, a potom početi da dovode niskobudžetne i druge aviokompanije, što bi Kroaciji erlajnzu moglo da stvori velike probleme, ako do tada ne nađe strateškog partnera.

Jutarnji list ocenjuje da je teško očekivati da se tako nešto dogodi do juna 2014. godine, pošto ministar Dončić tek treba da raspiše tender za savetnika za privatizaciju, da bi potom raspisao međunarodni tender.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: