CG: Rade na crno u državnoj firmi

Gotovo deceniju i po, od osnivanja "Barske plovidbe“, pomorci ne primaju zarade po zakonu, pišu Novosti.

Region

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

20:15

Default images

Od osnivanja AD „Barska plovidba“, pomorci koji plove na brodovima ovog preduzeća potpisuju dvojne ugovore što je suprotno propisima Međunarodne organizacije transportnih radnika (ITF) čiji je ova crnogorska kompanija potpisnik.

Takođe, svi pomorci u ovoj državnoj kompaniji sve vreme dok su na brodu rade na crno, a za prekovremeni, rad vikendima i praznicima, nikada nisu primili nadoknade koje definiše Zakon o radu. Po osnovu dvojnih ugovora, pomorci smatraju da su oštećeni bar dva miliona evra.

Dok njima smanjuju zarade, menadžment sopstene uvećava za 20-30 odsto, u privatne svrhe se koriste službena vozila, grupe „službeno“ putuju na daleke destinacije... Ovo su samo neki od razloga što je pomorcima došla „voda do poda“, pa su odlučili da se organizuju i osnuju Sindikat pomoraca Barske plovidbe (SPBP).

Članstvo u sindikatu SPBP je potpisalo 90 odsto pomoraca koji se ukrcavaju preko „Barske plovidbe“, a u ponedeljak je Ministarstvu rada i socijalnog staranja i zvanično podnet zahtev za registraciju sindikata.

Predsednik SPBP Miloš Raičević, komesar na brodu, kazao je da sindikat ne traži smenu menadžmenta, već zaštitu prava i interesa pomoraca.

"Plovimo sa minimalnom posadom na brodu - 38 članova, a podatak je za Riplija, da i kada smo imali dva, a i sada kad imamo samo jedan brod, u upravi radi 60 ljudi. U upravi „Barske plovidbe“ nema pomoraca što je praksa prestižnih svetskih pomorskih kompanija, koje u menadžmentu imaju kapetane i upravitelje sa iskustvom", kazao je Raičević.

Prema njegovim rečima, u sezoni je radno vreme pomoraca od 16 do 20 sati dnevno.

"Radimo praznicima, vikendima i nikada do sada nismo dobili cent nadoknade za prekovremeni rad. Ali, u upravi „Barske plovidbe“ je šestočasno radno vreme od 8 do 14 časova. Barska plovidba je donela odluku da pomorci kad se ukrcaju prvi dan rade bez nadoknade. Nismo sigurni da li ćemo se ukrcati, niti kada ćemo se ukrcati. Tražimo da svi znamo kada i koliko ćemo biti na brodu. Radimo u državnoj firmi, a nemamo ni penziono, niti zdravstveno osiguranje" - kazao je Raičević.

Pomorci su o svim problemima već upoznali i resornog ministra pomorstva i saobraćaja Ivana Brajovića.

"Mi tražimo da se u skladu sa Zakonom o radu regulišu naša prava i isprave nepravilnosti koje su do sada počinjene. Ne možemo da dozvolimo da neko iz menadžmenta kaže „kome se od pomoraca ne sviđa, može da ide“, a to smo čuli više puta. Pomorci su gradili „Barsku plovidbu“, a ne uprava ovog preduzeća", kazao je kapetan Peđa Vešović. Nema još pojašnjenja zašto na ugovorima koji potpisuju pomorci stoje pečati i ofšor kompanija. Crveni „Sveti Stefan“ koji je nedavno rashodovan, bio je registrovan na ofšor firmu. To važi i za „Sveti Stefan 2“ koji je registrovan na ofšor kompaniju „Adrijatik lajns“.

Pomorac Đoko Vučković, drugi kuvar na brodu, odbio je pre nekoliko godina da potpiše dva ugovora. Firma ga je iskrcala, on je to obelodanio u novinama. Kompanija“ Barska plovidba“ se sa njim vansudski „poravnala“. Ovakvom radom menadžmenta kompanija ide u propast, kaže kapetan Vešović.

"Ako kompanija krene u propast, i mi ćemo tražiti naša prava preko državnih institucija - sudova", dodaje kapetan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: