Region

Ponedeljak, 14.01.2013.

15:34

U svetu hrana jeftinija, a ovde...

Dok su cene hrane u svetu prošle godine bile 7 odsto manje u odnosu na 2011. godinu kod nas su cene samo rasle. Po pisanju Jutarnjeg isto je i u Hrvatskoj.

Izvor: Jutarnji list

Default images

Dok je cena hrane prošle godine u svetu pala 7 odsto, u Hrvatskoj je hrana u tom periodu, prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, poskupela u proseku 6 odsto, a prema nekim analizama i 15 odsto.

Izveštaje o pojeftinjenju hrane na svetskom tržištu objavila je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu FAO. Cene hrane u decembru su, tvrde u FAO-u, smanjene treći mesec zaredom.

Zanimljivo je da su, prema UN-ovu izveštaju, najviše pojeftinili šećer (17,1 odsto), mlečni proizvodi (14,5 odsto), biljne i životinjske masnoće (10,7 odsto), a osetno su mane cene kod žitarica (2,4 odsto) i mesa (1,1 odsto).

U Hrvatskoj su, međutim, upravo ti proizvodi, osim šećera, poskupeli. Ključnu ulogu u poskupljenju većine proizvoda, tvrde stručnjaci, nije odigralo povećanje PDV-a, nego povećanje cena energenata, ali i to što se trgovci nisu hteli odreći velikih marži unatoč nižem porezu za navedene prehrambene artikle, piše Jutarnji.

Inače, zbog rasta cena sirovina, posebno žitarica, uzrokovanog globalnom sušom, ali i poskupljenja energenata, u septembru prošle godine, tvrde u FAO-u, cene hrane su skočile, ali to je poskupljenje bilo kratkotrajno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: