Hrvatska: Rastu i uvoz i izvoz

Hrvatska je u julu ove godine na strana tržišta plasirala robu vrednu 843 miliona evra što je za 3,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.09.2012.

11:56

Default images

Uvoz je u julu veći za 1,6 odsto i iznosio je 1,51 milijardu evra, saopštava Državni zavod za statistiku (DZS).

Ako se posmatra samo jul deficit je smanjen za 1,06 odsto na godišnjem nivou i iznosio je 668 miliona evra, ističe DZS uz podatak da je tokom prvih sedam meseci ove godine robni izvoz za 1,9 odsto niži u odnosu na isti period lani.

Robni uvoz zabeležio blagu godišnju stopu pada od 0,2 odsto.

Uz izvoz od 5,4 milijardi evra, uvoz 9,6 milijardi evra i pokrivenost uvoza izvozom od 56,8 odsto, manjak spoljnotrgovinske razmene u posmatranom periodu od početka godine do jula dostigao je 4,13 milijardi evra i 2,1 posto je viši nego u istom periodu lane, ističe DZS.

Usporena domaća potražnja i delimična supstitucija domaćim proizvodima posledično utiču na stagnaciju uvoza roba.

S druge strane rast izvoza, uz relativno nisku konkurentnost ograničavaju i nepovoljni trendovi u EU i posledično niža inostrana potražnja, ali i procesi restrukturisanja najvažnijih hrvatskih izvoznih grana.

Do kraja godine ne očekuje se značajniji rast izvoza s obzirom na usporavanje privreda evrozone i regiona, odnosno država najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Hrvatske.

Istovremeno, uvoz će ograničavati slaba domaća potražnja, ističe se u analizi statističkih podataka robne razmene koju je dala Rajfajzen banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: