Region

Sreda, 06.10.2010.

15:09

Slovenci zamrzli štrajk na 7 dana

Štrajk javnih službenika u Sloveniji je zamrznut do 13. oktobra do kada bi trebalo da budu nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru i platama.

Izvor: Tanjug

Default images

Predstavnici vlade i sindikata javnih službenika su kasno sinoć, posle devet dana štrajka, postigli dogovor o zamrzavanju štrajka.

13. oktobra bi trebalo da budu nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru i platama, što su glavni razlozi nezadovoljstva i obustave rada.

Prema izjavama učesnika pregovora, sindikati javnih službenika su pristali na formulu prema kojoj će njihove plate moći da porastu nakon što poraste bruto nacionalni dohodak (BDP) za 2,5 odsto.

Vlada je predlagala formulu prema kojoj bi plate javnih sluzbenka bile zamrznute sve dok BDP ne poraste na godišnjem nivou za tri odsto.

Vladina predstavnica u pregovorima Helena Kamnar, inače generalna sekretarka vlade, izjavila je da vlada stoji iza ponude povećanja plata pri rastu BDP od 2,5 odsto.

Vladina makroekonomska savetodavana grupacija IMAD predviđa porast od 2,5 odsto krajem iduće godine, dok centralna slovenačka banka smatra da će privredni rast biti najviše 1,9 odsto.

Jedan od pregovarača ispred sindikata Dušan Miščević, inače predsednik sindikata carinika, izjavio je da odluka o zamrzavanju štrajka počinje od srede ujutru i da je potignutim dogovorom "stvoren prostor za dalje razgovore".

madiji navode da je dogovor o privremenom zamrzavanju štrajka postignut pošto se juče u pregovore vlade i sindikata uključio i slovenački premijer Borut Pahor, koji je puna dva sata proveo za pregovaračkim stolom.

Njegovo učešće je Kamnar ocenila kao "odlučujuće", dok je Miščević izjavio da je "stekao utisak da premijeru nije bitno da li će se štrajk nastaviti ili neće".

Proteklih devet dana štrajka slovenačkih javnih sluižbenika najviše su trpeli putnici na graničnim prelazima, dok danas nema dužih čekanja, prema podacima slovenačkog saobraćajno-informacionog cenra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: