Pad BDP-a u Sloveniji 7,8 odsto

Pad društvenog bruto proizvoda (BDP) u Sloveniji u 2009. iznosio je 7,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije, procenjuje slovenački Zavod za statistiku.

Region

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2010.

08:13

Default images

To je prvo realno smanjenje BDP-a u Sloveniji posle 1992. godine, kada je nakon raspada jugoslovenskog tržišta bio zabeležen veći pad, od 8,9 odsto, prenose slovenački mediji.

Slovenija je tako u prošloj godini ostvarila najveći pojedinačni pad BDP-a u zemljama evrozone u kojima je zbog recesije lani došlo do prosečnog pada BDP-a od četiri odsto.

Prema podacima statističkog zavoda, u četvrtom tromesečju prošle godine BDP je u Sloveniji povećan za 0,1 odsto u odnosu na treći kvartal, dok pad u odnosu na četvrti kvartal 2008. godine iznosi 5,5 odsto.

Značajnom padu ekonomske aktivnosti u prošloj godini najviše su doprineli veliki pad bruto investicija, za 27,7 odsto, pad potrošnje države i domaćinstava, dok izvoz u zadnjem tromesečju 2009. pokazuje znakove oporavka iako je lane ukupno opao za 12 odsto, precizira slovenačka statistika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: