Gubitak Železnice CG 9,7 mil. evra

Železnica Crne Gore je 2007. okončala sa gubitkom od 9,7 miliona evra, od čega je 5,5 miliona evra amortizacije i ostvarile ukupan prihod od 25,7 miliona evra.

Region

Izvor: Beta, Seebiz.eu

Četvrtak, 03.07.2008.

10:02

Default images

Tokom 2007. godine prevezeno je 1,188 miliona putnika, odnosno 12 odsto više nego 2006. godine, saopštio je predsednik Odbora direktora Železnice Crne Gore Miodrag Gomilanović.

Ukupni prihodi od prevoza putnika i robe iznose 14,1 milion evra i veći su za osam odsto u odnosu na 2006. godinu. Železnica je na kraju protekle godine zapošljavala 1.954 radnika, a njihova prosečna primanja su iznosila 311,4 evra što je za 32 odsto više u odnosu na 2006. godinu.

„Ostvareni ukupni prihod u 2007. godini manji je u odnosu na 2006. godinu za četiri odsto prvenstveno zbog činjenice da je za održavanje železničke infrastrukture od strane države opredijeljen manji iznos sredstava. Protekle godine je za održavanje infrastrukture iz budžeta usmereno 7,2 miliona evra, što je za 22 odsto manje u odnosu na 2006. godinu“, naveo je Gomilanović.

On je saopštio da je naročito veliki rast prevoza putnika u odnosu na 2006. godinu zabeležen kod lokalnog saobraćaja, 33 odsto i kod spavaćih i kušet kola, 54 odsto, dok je u međunarodnom saobraćaju niži za šest odsto.

Železnica podeljena na dva preduzeća

Odlukom skupštine akcionara, preduzeće Železnice Crne Gore podeljene su na dva akcionarska društva - Prevoz i Infrastrukturu.

Prema rečima profesora podgoričkog Pravnog fakulteta Miomira Dragaševića, koji je radio transformaciju kompanije, u ovoj prvoj fazi nova društva će preuzeti sve obaveze i deo imovine dosadašnje Železnice.

Ukupna imovina biće raspodeljena u drugoj fazi transformacije. Infrastruktura će upravljati trasom pruge i električnom mrežom, tako da će od Prevoza naplaćivati korištenje.

Predsednik Železnice Miodrag Gomilanović je kazao da će Infrastruktura ostati državna kompanija, dok će Prevoz biti privatizovan.

Krajnji cilj prestrukturiranja Železnice, kako je objasnio predstavnik državnog kapitala na skupštini akcionara Srdjan Vukčević, jeste izlazak države iz vlasničke strukture kompanije i liberalizacija tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: