Region

Sreda, 27.03.2013.

09:51

Slovenci poručuju: Nismo Kipar!

Nova premijerka Slovenije Alenka Bratušek poručila je da njena zemlja neće biti "novi Kipar" i da će uprkos pisanjima medija naći rešenje za krizu.

Izvor: B92

Default images

"Slovenija je stabilna država i nema potrebe, a i neprimereno je, porediti je sa Kiprom. Slovenija može sama da reši svoje probleme u javnim finansijama", rekla je Bratušek.

Ipak, kako javlja HRT, u Sloveniji su dve najveće državne banke zabeležile pola milijarde evra gubitaka i to pre oporezivanja, a "izjedaju ih" nenaplativi krediti ranije deljeni državnim firmama.

Za deo rešenja potrebna je dokapitalizacija, ali država nema sredstava za to, navodi HRT.

O Sloveniji se već dugo priča kao o sledećoj članici EU kojoj će biti neophodna pomoć, zemlju su uzdrmale i demonstracije i socijlani nemiri, a "Vašington post" je u tekstu koji je uzdrmao region rekao da je njen red već stigao.

Da Slovenija ima svoju valutu, problem bi bilo relativno lako rešiti. Ona je, međutim, nema i zbog toga se nalazi na ivici provalije, zaključuje "Vašington post" u tekstu u kom se navodi da je "Kriza na Kipru, kako se čini, bajata vest, jer je Slovenija nova zemlja oko koje se treba brinuti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

1 d

Podeli: