Naš izbor - da uspemo ili da uspemo

Ova godina će za NBS, Ministarstvo finansija i banke biti ta u kojoj će se rešavati problem visokog udela nenaplativih kredita, kaže Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.03.2015.

11:51

Default images
Foto: Tanjug

"Udeo nenaplativih kredita je visok, ali potencijalni gubici su u potpunosti pokriveni", poručila je guvernerka NBS na Kopaonik biznis forumu i dodala da je bankarski sektor likvidan.

Osnaživanje finansijskog sektora je, kako je kazala, i jedan od bitnih stubova u programu MMF-a. "Bilansi banaka će se procenjivati na način kako se to radi u EU, a uz pomoć najboljih revizorskih kuća, a u interesu stabilnosti sistema u Srbiji", rekla je ona.

Govoreći o reformama, Tabaković je navela da Srbija ima pred sobom samo dva izbora - da uspe ili da uspe.

"Znamo koje mere bi trebalo da preduzmeno i nemamo prostora da im nalazimo mane", rekla je Tabaković.

Tabaković je izjavila da centralna banka neće posezati za radikalnim merama i da će nastaviti politiku održavanja niske inflacije i stabilnosti kursa.

"NBS će nastojati da opreznim i odgovornim vođenjem monetarne politike obezbedi preduslove za dalji razvoj privrede, a niska inflacija i stabilnost deviznog tržišta su važan faktor za predvidivost poslovanja", rekla je ona na Kopaonik biznis forumu.

Tabakovićeva je istakla da će posebna pažnja biti posvećena očuvanju finansijske stabilnosti održvanju kvaliteta bankarskog sistema i povećanju stepena dinarizacije domaćeg finansijskog sistema.

"Radikalne mere poput ukidanja valutne klauzule, posezanja za netržišnim merama i ugrožavanju pravne sigurnosti time što ćemo bankama naređivati po kojim će stopama pozajmljivati novac, su stvari koje nisu u domenu ozbiljne diskusije", rekla je guvernerka.

Tabakovićeva je rekla i da su projekcije NBS da će Srbija u 2015. imati pad BDP od 0,5 odsto, ali da iz sve snage žele da se dostigne procena Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja očekuje rast BDP Srbije od 0,5 odsto.

Ona je rekla i da je dinar u februaru ojačao za 2,7 odsto prema evra usled smanjena neizvesnosti i povećanog ulaganja u državne hratije od vrednosti.

Tabakovićeva je istakla i da je od 7. avgusta 2012. godine, od kada je guverner, prosecna dnevna oscilacija kursa dinara iznosila 0,12 procenata i da to nepostojanje dnevnih osiclacija u vrednosti kurs nije u funkciji ni jedna grupe ni jednog pojedinaca, već u interesu finansijske stabilnosti drzave Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: