Mali:Mogu o "BG na vodi" ali ne sad

Čelnici Beograda ne žele javno da govore o sumnjama da su gradski urbanistički planovi za projekat "Beograd na vodi" rađeni po potrebama privatnog investitora.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

15:59

Default images
Foto: B92

Urbanistički zavod Beograda tvrdi da ne poseduje nikakvu dokumentaciju koja bi potvrdila da je sa investitorom projekta "Beograd na vodi" pregovarano o izradi regulacionog plana savskog priobalja.

U organizaciji Transparentnost Srbija koja je tražila te podatke, podsećaju da se direktor urbanističkog zavoda Beograda u oktobru medijima pohvalio da su gradske arhitekte uspele da prilagode neke detalje projekta "Beograd na vodi" domaćim pravilima.

"To pokazuje da su u stvari vođeni pregovori sa potencijalnim investitotrom oko nekih rešenja pri tom ukazujući da su gradski urbanisti uspeli da taj plan promene na neki način, da ga prilagode našim propisima", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Zbog izostanaka traženih dokumenata, u Transparentnosti zaključuju da ne postoji spremnost da se u javnosti pojavi bilo kakav dokument koji bi doveo u sumnju pravilnost izrade gradskog plana.

"Naravno teško da to zavisi samo od urbanističkog zavoda, verujem da je njihov manevarski prostor sužen i pri izradi plana i kasnije time što je doneta politička odluka da se ide na realizaciju tog projekta upravo ovako kako se čini", kaže Nenadić.

Takođe, uz tvrdnju da je spreman da govori o ovoj temi, i gradonačelnik Siniša Mali danas je odbio da odgovori na novinarsko pitanje o sumnjama vezanim za sprovođenje projekta "Beograd na vodi".

"Mogu naravno ali... tema je sajam turizma", trekao je Siniša Mali.

Premijer Srbije najavio je da će izgradnja "Beograda na vodi" početi na leto. Na tom prostoru uklonjeni su privremeni objekti i železničke šine, a potencijalni investitor do sada je renovirao zgradu Geozavoda gde je smestio svoje sedište i postavio privremni objekat za ugostiteljsku delatnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: