I iza Borove glave postoji Srbija

Pokretanje proizvodnje u pribojskom FAP-u, nekad najvećoj fabrici teških drumskih vozila na Balkanu, sve je izvesnija, saglasni su radnici i sindikati.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

13:07

Default images
Foto: Tanjug

Predstavnici finske kompanije "Sisu" bili su više puta u FAP-u, a raspisivanje tendera i prvog ugovora za pokretanje proizvodnje očekujemo u prvoj polovini ove godine, izjavio je Tanjugu direktor ovog preduzeća Zoran Zaković.

Prema njegovim rečima, nerealno bi bilo, u ovom trenutku, licitirati sa tim koliko će "Sisu" uzložiti u ovaj, nekada, pribojski gigant.

"Kada budemo potpisali ugovor imaćemo definisanu situaciju, a ja se nadam da će svi biti zadovoljni, imajući u vidu napore vlade i svih nadležnih da ovaj poduhvat uspe", naveo je Zaković.

I predstavnik Samostalnog sindikata Milorad Dragaš je siguran da će, uprkos tome što se ovaj postupak odužio, proizvodnja u FAP-u oživeti.

"Finci znaju šta kupuju, kod nas je zastarela tehnologija, ali će oni, siguran sam, kupiti programske mašine i stvoriti uslove za normalan rad. Za to, najveće zasluge ima premijer Aleksandar Vučić koji je, prilikom dolaska kod nas, obećao da će u FAP-u biti pokrenuta proizvodnja", kaže on za Tanjug.

Dragaš je podsetio da je tada premijer rekao da će se zavisna preduzeća FAP-a odvojeno prodavati, osim Toplane koja će pripasti lokalnoj samoupravi.

"Pokretanje industrijske proizvodnje u FAP-u značiće mnogo za ovaj kraj, ali i okolne gradove, jer Priboj je FAP. Konačno se neko setio, a to je premijer, da i iza Borove Glave postoji Srbija", ocenio je za Tanjug predsednik Skupštine opštine Priboj Saša Vasilić.

On kaže da Pribojci na taj poduhvat čekaju više od 20 godina i da će biti novi početak za sve njih.

"Stvoriće se uslovi za otvaranje radnih mesta i oživljavanje čitavog područja", zaključio je Vasilić.

Radnici pribojske fabrike su istog stava jer su, kako kažu, sada sigurni da posao sa Fincima nije prazna priča.

Inače, u maju prošle godine potpisan je memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i direktora kompanije "Sisu" jednom od najmoćnijih evropskih fabrika specijalizovanih kamiona.

Vučić je u ponedeljak, prilikom posete Finskoj, rekao da su pregovori sa kompanijom "Sisu" o FAP-u pri kraju, te da očekuje da u roku od dva meseca budu završene sve procedure i da prvi kamion iz pribojske fabrike izađe do kraja godine.

Posle dvadesetogodišnjih problema, decenijskog procesa restrukturiranja i štrajkova, nove investicije, strateški partner i pokretanje proizvodnje značio bi povratak FAP-a u privredni život, a ovaj deo Polimlja bi doživeo preporod, jer je ta fabrika, sa više od 700 zaposlenih, oslonac čitavog Priboja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: